Novi detalji napada u Dubrovniku. Maloljetnici pretukli vršnjaka, jedan sve snimao

Na društvenim mrežama se prije dva dana pojavila snimka tučnjave na plaži u uvali Lapad u Dubrovniku, na kojoj dvojica mladića udaraju trećeg, dok jedan mladić sve snima.  Na snimci se vide i druge osobe koje promatraju napad te se čuju glasovi koji podržavaju napadače. Na početku snimke samo jedna osoba napada žrtvu, ali nakon što mladić padne na pod, s leđa mu dolazi drugi napadač i nogom ga udara u prsa. 

Žrtva se pokušava odmaknuti, ali dvojica napadača ga slijede i ponovo udaraju. Povremeno se čuju glasovi koji pozivaju napadače da prestanu tući mladića. Jedan od napadača više puta viče: "Znaš li ti đe si došo?"

Pojavio se novi video, navodno je na njemu jedan od napadača

Nakon objave snimke s plaže DuListu se javila maloljetna čitateljica koja im je poslala novi video s druge lokacije. DuList piše da se na njemu nalazi napadač s plaže. Snimljen je u parku Luja Šoletića u Gružu.

Screenshot: DuList

"Ova tučnjava se dogodila u srijedu u parku u Gružu. Isti mladić iz Uvale i njegova cura napali su grupu djevojčica i njihovog momka. U videu se jasno vidi kako ta osoba nagovara i podržava svoju curu u napadu na ostale", piše maloljetnica i apelira na policiju da sankcionira ovakvo ponašanje.

Snimka prikazuje svađu više djevojaka i mladića koji naizgled potiče jednu od njih da napadne druge. To se nije dogodilo, ali u jednom trenutku mladić drugoj djevojci iz ruke otima mobitel i baca ga.

Policija objavila detalje

Danas se o slučaju oglasila policija. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Policijske postaje Dubrovnik dvije muške maloljetne osobe osumnjičene su za kazneno djelo nasilničkog ponašanja. Naime, Policijska postaja Dubrovnik je 11. travnja, u 22,52 sati, putem policijske aplikacije „Sigurnost i povjerenje“ zaprimila dojavu o tučnjavi koja se prethodno te večeri dogodila u Lapadu.

Odmah nakon zaprimljene dojave policija je izišla na mjesto događaja gdje nisu zatečene osobe iz dojave, niti činjenje kaznenog djela ili prekršaja, ali se nastavilo s kriminalističkim istraživanjem, budući da se kod svake prijave nasilja nad djecom reagira žurno i bez odgode. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako su dvojica osumnjičenih maloljetnika fizički napali trećeg maloljetnika nanijevši mu lakše tjelesne ozljede.

Dvojca osumnjičenih uhićena su jučer i oni su, nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, uz kaznenu prijavu, danas predani u pritvorsku jedinicu Policijske uprave dubrovačko-neretvanske. Zbog osjetljivosti samog događaja i činjenice da su u njega bile uključene maloljetne osobe detaljnije informacije o ovom slučaju nećemo iznositi.

Zahvaljujemo medijima koji odgovorno i profesionalno ukazuju na problem nasilja, a sve ih pozivamo da uklone objave snimki koje prikazuju nasilne događaje u kojima su sudionici maloljetne osobe.

Zbog poštivanja zakonskih odredbi o tajnosti postupka (sukladno čl. 60. Zakona o sudovima za mladež postupak u kojem sudjeluju maloljetnici je tajan) te zaštite privatnosti djeteta  (Povreda privatnosti djeteta - članak 178. Kaznenog zakona), a prije svega zbog najboljeg interesa djece žrtava, ali i mladih počinitelja kažnjivih radnji te zaštite digniteta žrtve i izbjegavanja daljnjeg nasilja, pozivamo sve medije te fizičke osobe da uklone objave snimki koje prikazuju nasilne događaje u kojima su sudionici maloljetne osobe te da ih ne dijele na društvenim mrežama i drugim sredstvima javne komunikacije.

Još jednom se zahvaljujemo svim građanima na prijavama i medijima koji odgovorno i profesionalno ukazuju na problem nasilja kako bismo zajedno kao društvo adekvatno reagirali i zaštitili žrtve.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.