Novi detalji nesreće na A3 u kojoj je poginulo 10 ljudi: "Vozač je pogledao iza..."

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu podignulo je optužnicu protiv državljanina Kosova zbog izazivanja teške prometne nesreće ljetos na autocesti A3.

"Okrivljenog 52-godišnjaka se tereti da je 25. srpnja 2021. oko 6:15, upravljao autobusom marke Setra, kosovskih registarskih oznaka desnim kolničkim trakom u smjeru istoka, odnosno po južnoj kolničkoj traci autoceste A3, u blizini mjesta Sibinj, protivno odredbama članka 47. stavak 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Tereti ga se da se, lakomisleno smatrajući kako neće ugroziti druge sudionike u prometu, okrenuo prema stražnjem dijelu autobusa odakle je čuo buku, tako da nije mogao pratiti prometnu situaciju ispred sebe niti pravac kretanja autobusa zbog čega nije na vrijeme primijetio da je autobus počeo prelaziti preko prometne trake za zaustavljanje vozila u nuždi i travnate bankine s južne strane kolnika sve dok nije udario prednjim dijelom u smjerokazni stupić. 

Tereti ga se da je potom poduzeo radnju skretanja u lijevo i kočenje uslijed čega je došlo do zanošenja autobusa i njegovog prevrtanja kojom prilikom je, od posljedica zadobivenih višestrukih teških ozljeda, na mjestu nesreće smrtno stradalo deset putnika, a jedanaest je putnika zadobilo ozljede teške naravi", objavilo je Općinsko državno odvjetništvo.

Nije zaspao za volanom

Podsjetimo, teška nesreća dogodila se 25. srpnja prošle godine na autocesti A3. Iako se u početku nagađalo da je vozač zaspao za volanom, njegov odvjetnik je to demantirao. Ovako je o nesreći pisao DORH dan nakon nesreće:

"U Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu je 26. srpnja 2021. provedena dokazna radnja prvog ispitivanja 52-godišnjeg državljanina Republike Kosova zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavak 1. i 4. Kaznenog zakona/11.

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 52-godišnjak 25. srpnja 2021. oko 6.15 sati, protivno članku 47. stavak 2. i članku 198. stavak 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, upravljao autobusom južnom kolničkom trakom autoceste A3 kod mjesta Sibinj (211. kilometar i 200 metara), te da se u stanju umora i nesposobnosti za sigurno upravljanje vozilom nije kretao na dovoljnoj udaljenosti od desnog ruba kolnika pa je skrenuo u desnu stranu na travnatu površinu s južne strane. 

Tom je prilikom došlo do izlijetanja autobusa i prevrtanja na desnu bočnu stranu pri čemu je smrtno stradalo deset osoba, a još je deset osoba zadobilo tjelesne ozljede, teške tjelesne ozljede ili teške tjelesne ozljede opasne po život.

Nakon ispitivanja okrivljenika slijedi donošenje rješenja o provođenju istrage, a državno odvjetništvo će podnijeti sucu istrage Županijskog suda u Slavonskom Brodu prijedlog za određivanje istražnog zatvora sukladno članku 123. stavak 1. točka 1. ZKP/08.".
 

Pročitajte više