Novi detalji potrage za mladićem: Psi lajali na istom mjestu, 20 ronioca na terenu

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

PROČELNIK splitskog HGSS-a Darko Gavrić otkrio je da je u potragu za nestalim mladićem, zbog opravdanih razloga, kod jezera Peruća poslano 20 ronioca.

Gavrić je otkrio da će danas jezero pretraživati 20 ronilaca jer, kako kaže, "imaju opravdane razloge za to". 

"Potraga još nije dala rezultate. Danas nastavljamo s intenzivnim pretraživanjem Perućkog jezera. Koncentrirali smo se na jezero, imamo opravdane razloge zašto je to tako. 20 ronilaca će danas pretraživati jezero. Stiže nam u pomoć i Hrvatska ratna mornarica", kaže Gavrić.

Psi lajali na istom mjestu

Kako je pisala Slobodna Dalmacija, u potrazi su angažirana dva specijalno obučena psa. Mana, pet godina stara mješanka ovčara i bul terijera, koja je prva i reagirala lavežom na mjestu koje se nalazi otprilike po sredini rute koju je mladić namjeravao preplivati. Kako bi bili sigurni u Manin pronalazak, na to je područje krenuo i drugi potražni pas Draco, star osam i pol godina, jedan od najboljih europskih pasa tragača. On je također, na otprilike istoj poziciji, zalajao i dao do znanja spašavateljima da bi se tu moglo nešto nalaziti, zapetljano možda među panjevima i granama, kojih ima mnoštvo na dnu jezera.

Gavrić je potvrdio za N1 da se pretražuje upravo područje koje su označili psi tragači.  

"Još vjerujemo da ova potraga može dati pozitivne rezultate. Imali smo takva iskustva, znali smo i nakon pet dana naći nestalu osobu živu. Nadam se da će i ovom slučaju biti tako", kaže Gavrić.

Planovi pretraživanja

"Ako ovo danas ne da rezultate, sutra ćemo opet pregledati obalu, a u subotu napraviti jednu veliku, državnu akciju i nadamo se da će se ovo okončati", govori.

"Poznato je da je ovo akumulacijsko jezero. Ima svega i svačega, ima mulja, starih kuća, ruševina, nezgodno je", kaže Gavrić.

Danas će, kaže, teren pretraživati veći broj ronilaca.

"Već smo rekli, našli smo odjeću i osobne stvari nestale osobe i to područje od kilometra kvadratnog nekih dvjesto metara nizvodno nam je zona pretraživanja. Danas ćemo koristiti dronove, potražne pse i ljude koji obilaze rubne dijelove obale. Ne može nam ništa promaći", kaže Gavrić.

Otac mladića odgovarao od pothvata

Gavrić kaže da je nestali mladić prije mjesec dana obitelji najavio da će pokušati preplivati Perućko jezero.

"Otac ga je odgovarao od tog pothvata jer nije bio vrstan plivač. Taj poriv natjecanja sam sa sobom je, izgleda, pobijedio. Momak je bio u izvrsnoj fizičkoj kondiciji, bavio se sportom, planinario. Ako se radi o plivanju, još ne možemo to potvrditi, rekli su da je bio malo lošiji plivač. Plivanje u jezeru i u moru nije ista stvar. Ako dođe, ne daj Bože, do istrage, a vjerujemo da neće, onda će se dokazivati i istraživati što je bilo", govori.

Podsjetimo, za mladićem se traga otkako je u ponedjeljak poslije devet sati nestanak prijavljen policiji. Nakon toga je organizirana potraga na planinarskim putevima i stazama, a sada je fokus na samom Perućkom jezeru, budući da je mladić namjeravao preplivati jezero. Između ostalog, kao što je rekao i Gavrić, psi su zalajali na istom mjestu. 

Pročitajte više