Novi detalji: Ubojica iz Pariza imao je psihotični napadaj noć prije napada

Foto: EPA

SUPRUGA policijskog zaposlenika koji je u četvrtak ubio četvero svojih kolega u Parizu kaže da je on noć prije napada imao psihotični napadaj. 

Mickaël Harpon (45) je bio nekoherentan i čuo je glasove noć prije napada, otkrila je njegova supruga, a prenosi BBC. 

Napadača je, podsjetimo, ubila policija nakon što je on nožem ubio trojicu policajaca i jednu administrativnu službenicu u policijskom stožeru na otočiću île de la Cité. Još jedna osoba je kritično ranjena i operirana je.  

Napadač: IT-evac i invalid koji je nedavno prešao na islam

Napadač je bio IT specijalist i radio je u pariškoj policiji 16 godina, naveo je francuski ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner. Bio je zaposlen u Obavještajnoj upravi policijske prefekture, u informatičkoj službi.

Harpon je bio i invalid, odnosno bio je 70% gluh i imao je poteškoće u govoru. 

"Osumnjičenik je počeo napad u svom uredu iz kojeg je izašao i nastavio napad na drugim mjestima u zgradi prefekture", rekao je Loic Travers, čelnik sindikata Saveza nacionalne policije, za BFMTV.

>> Novi detalji: Ubojica četvero policajaca u Parizu nedavno je prešao na islam

Motiv napadača i dalje je nepoznat. S  jedne strane, objavljeno je da je Harpon prešao na islam prije godinu i pol i da je nedavno prestao razgovarati sa ženskim kolegicama na poslu, vjerojatno iz vjerskih razloga. No vladina glasnogovornica izjavila je kako nema indikacija da je bio radikaliziran prije napada.

"To je bio trenutak ludila"

"Ne mislim da je ovo bio teroristički napad", rekao je policijski sindikalac Christophe Crépin za francuski radio. 

"To je bio trenutak ludila", ocijenio je lider policijskog sindikata Jean-Marc Bailleul i dodao da se radi o kriminalnom činu.

S druge strane, dužnosnici iz policijskog sindikata sugerirali su da je Harpon imao razmirice na radnom mjestu i da je to možda bio motiv napada. Harponova supruga također je rekla policiji da je bio u svađi sa svojim šefovima i da je smatrao da se njegov rad ne cijeni.

Policija štrajkala dan ranije, više od 50 policajaca se ubilo ove godine

Posebno je tragično to što je napad uslijedio samo dan nakon što je policija krenula u nacionalni štrajk zbog rastućeg nasilja prema policajcima. U takozvanom Hodu gnjeva prisustvovalo je više tisuća policajaca, što nije viđeno u zadnjih gotovo 20 godina. 

"Bio sam iznenađen kad sam čuo pucnjeve jer ovo nije mjesto gdje čujete takvo nešto. Prvo sam mislio da je samoubojstvo jer ima ih mnogo u posljednje vrijeme", izjavio je svjedok koji je bio u dvorištu u vrijeme napada za novine Le Parisien.

I zaista, od početka godine više od 50 francuskih policajaca oduzelo si je život, prema podacima sindikata, koji za to krive sve teže radne uvjete i sve veće nasilje prema policiji.

Pročitajte više