Novi haaški optuženici Prlić, Ćorić, Stojić i Petković?

TJEDNIK "Slobodna Bosna" u najnovijem broju piše da je glavna haaška tužiteljica tijekom posljednjeg posjetu Zagrebu hrvatskom premijeru Ivici Račanu otkrila da se uskoro može očekivati podizanje optužnica protiv Jadranka Prlića, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Brune Stojića koji su bili na najvišim dužnostima u HVO-u i Herceg-Bosni u vrijeme osnivanja logora u Dretelju i Gabeli.

Navodno su ključni dokazi za odgovornost Jadranka Prlića, ali i drugih časnika HVO-a, transkripti razgovora pokojnog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, koje posjeduje haaško tužiteljstvo.

Optužnice bi trebale biti podignute i protiv skupine bošnjačkih časnika i političara odgovornih za zločine počinjene nad Hrvatima u Bugojinu. Poznato je da je jedan od optuženih Dževad Mlaćo.

Sredinom svibnja glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte stiže u Sarajevo. Krugovi bliski haaškom tribunalu vjeruju da će o ishodu tužiteljičinog posjeta ovisiti hoće li osumnjičenici s hrvatske i bošnjačke strane biti procesuirani u Haagu ili će im se suditi na novoutemeljenim sudu u BiH.

Pročitajte više