Novi incident u Sinju: Predsjednik antifašista fizički napadnut, šef Hvidre mu zaprijetio

Foto: Facebook

PONOVNO incident pred zgradom gradske uprave u Sinju na polaganju vijenaca pred spomenikom palim braniteljima. Predsjednik Udruge antifašista Sinja Stipe Samardžić (na fotografiji, op. a.) napadnut je fizički i verbalno, što je prijavio policiji. U PU splitsko-dalmatinskoj su nam potvrdili da su zaprimili prijavu takvog sadržaja te da je u tijeku policijsko postupanje i provjera navoda.

"Kakvu poruku žele poslati kada brane antifašistima polaganje vijenca za pale branitelje?"

Samardžić nam kaže da je ponovno ispao problem sa šefom sinjske Hvidre Draženom Pavlovićem.

"Opet nam je premjestio vijenac pred spomenik palim partizanima, to smo vidjeli, donijeli smo vijenac natrag. Pavlović ga je ponovno uklonio i bacio u kontejner, a meni je poručio kako ću na treće polaganje ići ispod asfalta. Dok je trajala ta situacija Neven Vučković Zerdo prišao mi je s leđa i opalio mi pljusku. Sve sam prijavio policiji. Ne znam kakvu poruku žele uputiti. Ako ne daju antifašistima položiti vijenac za pale branitelje, što to znači? Da su fašisti? Meni je to krajnje neprihvatljivo, četiri su mi rođaka poginula u Domovinskom rata, nekoliko prijatelja, u našoj udruzi ima dosta branitelja Domovinskog rata", kaže nam Samardžić.

Dogradonačelnik Sinja: Bio je fizički nasrtaj 

Incident je iz prve ruke gledao sinjski dogradonačelnik Zlatko Ugrin. 

"Bio je to jedan blaži incident, premda je bio i fizički nasrtaj. Antifašisti su stavili vijenac i svijeću. Pavlović ih je htio ukloniti, Samardžić mu to nije dao. S jedne i druge strane došlo je još njihovih kolega. Sporječkali su se. Pavlović je uzeo vijenac, a Neven Vučković, mislim da je član MOST-a udario je Samardžića s leđa. Bila je to junačka pljuska. Samardžić se nije htio tući, program se poslije toga nastavio. Što reći? Mislim da nije ni mjesto ni vrijeme za ovakve stvari dok se odaje počast braniteljima koji su živote položili za domovinu", kazao nam je Ugrin.

Miro Bulj, saborski zastupnik MOST-a, nije upoznat sa događajem. Osuđuje bilo kakve podjele, sukobe i nasilje, pogotovo na današnji dan. Bulj tvrdi i da Vučković nije član MOST-a, nego da je nekada davno bio na njegovoj nezavisnoj listi. 

Vučković: Samardžića nisam udario, a on me je provocirao

Neven Vučković Zerdo kazao nam je da nije udario Samardžića, već da ga je gurnuo.

"Bila je svađa, ja sam to pokušao smiriti. Samardžić se počeo naguravati i provocirati. Tri puta mi je rekao da nije on oženio Srpkinju. Uhvatio sam ga za bradu i odgurnuo, ali nikakvu mu pljusku nisam opalio. Rekao sam mu da se makne. Nikada ljude nisam dijelio po nacionalnosti, danas sam došao odati počast palim braniteljima. Svima se ispričavam što je došlo do ove situacije", kazao nam je Vučković. Bulj je dodao kako je sramotno da ljudi koji se pozivaju na antifašizam prebrojavaju krvna zrnca.

Gradonačelnica Sinja: Pitam se gdje je nestalo veliko hrvatsko srce

"Neprimjereno ponašanje posebno nije prihvatljivo na današnji dan, dan naše državnosti. Osuđujem najžešće svaki verbalni i fizički sukob na mjestima pijeteta. Moja poruka svima koji žele iskreno i dostojanstveno pokloniti se žrtvama palim za domovinu je da su dobrodošli, a svi oni koji oskvrnjuju našu svetost neka ostanu u svojim kućama. Stvarno sam tužna zbog ovoga i pitam se gdje je nestalo veliko hrvatsko srce", kazala nam je gradonačelnica Sinja Kristina Križanac. 

Šef sinjske Hvidre već uklonio vijenac antifašista sa spomenika palim braniteljima

Pavlović je već radio problem antifašistima prije mjesec dana kada se u Sinju obilježavao Dan branitelja Cetinske krajine. Također nije dopustio antifašistima da polože vijenac, a sinjsku gradonačelnicu Kristinu Križanac napali su i Hvidra i UHBDDR-a jer je u protokol uvrstila i Udrugu antifašista. Policija je protiv Pavlovića podigla optužni prijedlog zbog remećenja reda i mira.

Svega koji dan kasnije na obljetnici 2. sinjske bojne 4. gardijske brigade u Vrlici Pavlović je provocirao i reportera HRT-a Branka Dobrotu, kojem je prebrojavao krvna zrnca te ga pitao kako se osjeća kao nacionalna manjina, na što mu je Dobrota, koji je tijekom rata bio pripadnik 6. Domobranske pukovnije odgovorio da se osjeća kao hrvatski branitelj.

Pročitajte više