VIDEO Novi izvještaj dokazuje da su Asad i Putin namjerno gađali bolnice u Alepu - i lagali o tome

Foto: Twitter

IZVJEŠTAJ objavljen ovog tjedna izravno pobija tvrdnje ruskih i sirijskih vlasti kako njihove vojne snage nisu u ofenzivi na Alep namjerno ciljale civilne mete, uključujući bolnice.

Izvještaj pod naslovom "Slamanje Alepa" objavio je američki centar za političko istraživanje Atlantsko vijeće. Zaključci doneseni u njemu temelje se na istrazi koja je uključivala dokaze poput satelitskih i nadzornih snimki te svjedočanstava očevidaca i materijala s društvenih mreža.

Zapaljive bombe, kazetne bombe, klor....

U njemu se navodi kako su ruske snage neselektivno upotrebljavale zapaljive bombe i kazetne bombe, dok su sirijske snage naširoko koristile bombe punjene bojnim otrovom klorom, prenosi CNN.

 

 

Podsjetimo, istočni Alep je u silovitoj ofenzivi zauzet u prosincu prošle godine, nakon više od četiri godine pod kontrolom antirežimskih pobunjenika. Ova pobjeda snaga sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, pomognutih Iranom, Rusijom i paravojnim jedinicama iz više zemalja, predstavljala je prekretnicu u šestogodišnjem građanskom ratu u Siriji.

No upitno je hoće li izvještaj imati ikakav utjecaj na administraciju Donalda Trumpa, koji je opetovano sugerirao da bi mogao surađivati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u borbi protiv Islamske države u Siriji.

U ponedjeljak, isti dan kad je izvještaj objavljen, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozdravio je mogućnost bliže suradnje sa SAD-om u borbi protiv "apsolutnog zla" u Siriji, kako prenosi ruska agencija TASS. Asad je također nedavno izrazio "velike nade" za suradnju SAD-a i Rusije.

Rusi manipulirali satelitskim snimkama kako bi negirali napade na bolnice

"Najveće otkriće ovog izvještaja nije nužno to da su se sami napadi događali, već razina na kojoj su se događali", komentirao je za CNN Elliot Higgins, viši suradnik Digitalnog forenzičkog laboratorija pri Atlantskom vijeću i osnivač "open source" istraživačke stranice Bellingcat.com. Prema njegovom mišljenju, napadi na bolnice, koje su Rusija i Sirija uporno negirale, "neporecivi" su: "Važno je da su ovi napadi prepoznati i da dođe do nekakvog odgovora. Implicitno dajemo zeleno svjetlo drugim zemljama, poručujući im da je OK neselektivno bombardirati civilnu populaciju i bolnice."

Izvještaj detaljno obrađuje štetu počinjenu na bolnici koju je sponzorirala međunarodna organizacija Liječnici bez granica u četvrti al-Sakur u Alepu, poznatu pod kodnim imenom M10, za koju Rusi tvrde da nije gađana.

U konferenciji za tisak iz listopada prošle godine, viši dužnosnik ruskog ministarstva obrane poručnik general Sergej Rudskoj negirao je napade na bolnicu M10, potkrepljujući tu tvrdnju satelitskim snimkama iz 24. rujna i 11. listopada prema kojima "se ne mogu primijetiti promjene na ustanovi" uz zaključak kako "ova činjenica dokazuju da su sve optužbe navodnih očevidaca o nediskriminirajućem bombardiranju obični lažnjaci".

No fotografije iz otvorenih izvora  (eng. open source), snimke lokalnih aktivista i satelitske snimke pružaju potpuno suprotnu sliku. Satelitske fotografije DigitalGlobea iz 25. rujna i 10. listopada pokazuju pojavu kratera od eksplozije bombe ispred bolnice, pružajući vremenski slijed triju zračnih napada koji su bolnicu i okolne ulice pretvorili u ruševine.

Higgins: "Asad i njegovi pristaše mogu ovo nazvati lažnim vijestima, ali mi ćemo nastaviti"

Rusko pogrešno tumačenje satelitskih i zračnih snimki česta je pojava u ratu u Siriji, tvrdi Higgins. U izvještaju se navodi kako je i druga klinika s pedijatrijskim odjelom u četvrti al-Maadi, poznata kao M2, također je pogođena u najmanje deset napada između lipnja i prosinca 2016.

U izvještaju su korištene čak i snimke ruske televizije RT, poput one na kojoj ruski ministar obrane posjećuje zračnu bazu Hmeim jugoistočno od Latakije, dok je u pozadini vidljivo ukrcavanje zapaljivih i kazetnih bombi na ruski borbeni avion. Naravno, rusko ministartvo obrane kategorički je negiralo korištenje takvog streljiva u Siriji.

Više snimki s Youtubea i iskaza svjedoka potvrđuje i raširenu uporabu klora u zračnim napadima sirijske avijacije. Jedan video, navodno snimljen nakon napada na četvrt al-Bab u studenom, pokazuje čak i nedetonirani "cilindar za klor s neoštećenim etiketama".

"Asad i njegovi pristaše mogu ovo nazvati lažnim vijestima, ali mi ćemo nastaviti prikupljati ovu rastuću zbirku dokaza i nadam se, jednog dana će ono biti predstavljeno na sudu kako bi se zatvorili oni koji su odgovorni", zaključio je Higgins.

Pročitajte više