Novi izvor nuklearnog goriva: Umjetne spužve izvlače uranij iz morske vode

Foto: 123rf

POSEBNA vrsta umjetne spužve mogla bi prikupljati uranij iz morske vode koji bi se kasnije koristio kao gorivo u nuklearnim elektranama. Ista spužva mogla bi se također koristiti i za čišćenje otpada iz nuklearnih postrojenja, piše New Scientist.

Rudarenje, odnosno iskopavanje, najlakši je način prikupljanja uranija. Naime, tim putem možemo na vrlo jednostavan način doći do 7,6 milijuna tona uranija, što bi trebalo pokriti sve svjetske potrebe za tim elementom kroz sljedećih 100 godina.

No u morskoj vodi nalazi se više od 4,5 milijardi tona uranija, čime oceani postaju njegov značajan izvor u budućnosti.

Posebna spužva

Znanstvenici već sada često koriste prirodne spužve kako bi pratili razine teških metala u oceanima jer ih one akumuliraju nakon što ogromne količine morske vode protječu kroz njih. Kemičar Dong Wang sa Sveučilišta Hainan u Kini i njegovi kolege stvorili su posebnu spužvu koja pomoću sličnog procesa prikuplja uran.

Specijalizirana spužva izrađena je od melaminske pjene i umočena u otopinu kemikalija koje lako vežu uranij.

Apsorbira velike količine urana

Znanstvenici su tijekom osam tjedana ostavili umjetne spužve uronjene u spremnik morske vode od pet tona. Nakon što su ih izvadili, ustanovili su da su spužve po jednom svom gramu apsorbirale oko 1,9 miligrama uranija.

Mada isti rezultat, u količinskom smislu, postižu i neki drugi procesi izvlačenja uranija iz oceana, ovaj je način mnogi ekološki prihvatljiviji. Naime, melaminska spužva je biorazgradivija od plastike koja se koristi pri drugim metodama.

Ispere se i gotovo

Kada spužva upije dovoljnu količinu uranija, ona poprima žućkastu nijansu tog elementa. Potom se spužva može isprati, iz nje pritom prikupiti uranij i vratiti natrag u ocean. Ona nakon nekog vremena uzastopnog recikliranja gubi na djelotvornosti jer uz uranij uzima i druge elemente koji se teško mogu isprati.

Ova metoda je za sada skuplja te manje isplativa od rudarenja uranija, no kada tog elementa jednog dana ponestane iz Zemljine kore, uz pomoć relativno male količine umjetnih spužvi moći će se prikupljati velika količina nuklearnog goriva iz naših mora.

"Ne trebaju vam hektari umjetnih spužava u oceanu. To je ljepota nuklearne industrije – za nju ne treba puno“, rekao je Sheng Dai iz Nacionalnog laboratorija Oak Ridge u američkoj saveznoj državi Tennessee.

Pročitajte više