Novi list: "Haag osumnjičio Norca za akcije Medački džep i Oluja"

RIJEČKI Novi list objavio je u broju od petka kako je "prema neslužbenim, ali provjerenim informacijama, Haaško tužiteljstvo osumnjičilo umirovljenoga generala Mirka Norca za ratne zločine u vojno-redarstvenim akcijama Medački džep i Oluja."

U tekstu se navodi da "izvori bliski vrhu hrvatskih pravosudnih institucija u Zagrebu" tvrde da je "u Hrvatsku stigao zahtjev za saslušanje Norca u svojstvu osumnjičenika", a da su "pitanja koja zanimaju istražitelje akcije Medački džep i Oluja."

Umirovljeni general Mirko Norac oko dvije i pol godine nalazi se u riječkom zatvoru. Prije nekoliko mjeseci nepravomoćnom je sudskom odlukom, kao jedan od članova tzv. "gospićke skupine", osuđen za ratni zločin počinjen nad civilima srpske nacionalnosti 1991. u Gospiću. Sud mu je izrekao kaznu od 12 godina zatvora.

Prema izvorima Novoga lista saslušanje Norca pred haaškim istražiteljima zakazano je za prvu polovicu kolovoza u zagrebačkom centru Haaškog suda i trajat će nekoliko dana.

Također se tvrdi da bi zahtjev za saslušanjem putem Ministarstva pravosuđa trebao sutra ili prekosutra biti dostavljen riječkom Županijskom sudu i osumnjičenome Norcu. "Nakon primanja zahtjeva Norac se mora izjasniti želi li odgovarati na pitanja istražitelja", piše Novi list uz napomenu da "ako to odbije može mu se dogoditi, kao i generalu Gotovini, da se protiv njega izravno podigne optužnica."

Novi list još navodi da "u riječkome Županijskom sudu nije dobivena potvrda o haškim terećenjima Norca" te da je "o sumnjičenju Norca za Medački džep i prije bilo govora", ali da se "dosad nisu spominjale sumnje za Oluju."

Hina u četvrtak kasno navečer nije mogla dobiti potvrdu te informacije iz krugova Norčevih odvjetnika, Ministarstva pravosuđa ni Vladina Ureda za odnose s Haaškim tribunalom.

Pročitajte više