Novi ministar zdravstva poručio: Spremni smo za koronavirus

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

MINISTAR zdravstva Vili Beroš, pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju Klinike "Dr. Fran Mihaljević" Marko Kutleša i epidemiologinja iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Splitu Milka Brzović gostovali su jutros u emisiji HRT-a U mreži prvog.

Do kraja dana rezultati za mladiće iz Vinkovaca

Ministar je prokomentirao slučaj dvojice mladića u Vinkovcima za koje se čekaju rezultati testiranja na koronavirus.

Rekao je da se jutros čuo s ravnateljicom infektivne klinike i prema epidemiološkim podacima, mala je mogućnost da su dvojica mladića iz Vinkovaca zaražena koronavirusom. Njihovi uzorci su poslani u zaraznu bolnicu na analizu koja je počela jutros, a rezultati se očekuju do kraja dana.

Brzović je rekla da su u Splitu svi oprezni i da slijede sve informacije koje svakodnevno objavljuju Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Svjetska zdravstvena organizacija. Smatra da nema mjesta panici.

Podsjetimo, kod pacijenta iz Splita rezultat testiranja na koronavirus bio je negativan, kao i kod pacijenta iz Osijeka.

Beroš: Hrvatska je spremna za ovaj izazov

Ministar Beroš poručio je da je Hrvatska spremna za ovaj izazov.

Dodao je kako će se danas sastati sa svim ravnateljima bolnica u Hrvatskoj i vidjet će se koji su kapaciteti tih bolnica.

“Ako situacija eskalira, imamo plan gdje izmještati postojeće pacijente s infektivnih klinika. Naš je zadatak iz sata u sat pratiti situaciju i shodno tome adekvatno reagirati”, rekao je.

Kaže da je predviđen i sastanak sa svim ministrima zdravstva u EU.

“Uloga Ministarstva je podijeljena na dva aspekta. Jedan je unutrašnji u okviru kriznog stožera, a drugi je vanjskopolitički u okviru predsjedanja Vijećem EU-a. Dogovorili smo neformalni sastanak sa svim ministrima zdravstva EU-a kako bi se usporedile mjere koje se provode u njihovim državama", rekao je Beroš.

Kutleša: Imamo točno određenu proceduru

“Virus je potpuno nov i mi ne možemo predvidjeti što će se s njim događati”, rekao je Kutleša koji je naglasio da moramo biti zabrinuti, ali ne smijemo paničariti.

Dodao je da je zabrinut zbog broja smrtno oboljelih. 

“Govori se o smrtno stradalima, ali ne i o kritičnima, a radi se o nekih 15-ak posto od količine oboljelih. To je velik broj, naglasio je i dodao kako su to respiratorno oboljeli i trebaju potporu. "To znači da im pluća zatajuju i to zabrinjava", poručio je.

Kutleša je rekao da je epidemiološka anamneza ključna za sumnju na bolest, "odnosno to jeste li bili u kontaktu s nekim tko je bio u Kini ili ste sami bili u Kini".

“Svi drugi ljudi se ne moraju javljati zbog sumnji na koronavirus. U ovome trenutku na klinici imamo puno pregleda zbog gripe koja je, čini se, na vrhuncu. Simptomi su isti. Temperatura, šmrcanje, kašljanje, opća slabost", rekao je doktor Kutleša i dodao da je preventiva pranje ruku, izbjegavanje velikih zatvorenih prostora, eventualno nošenje maske.

“Ako se posumnja na koronavirus, mi u bolnici imamo točno određenu proceduru. Pacijent se pregledava u određenoj prostoriji u hitnoj službi, nakon toga ide na odjel za izolacije”, rekao je.

“Dosadašnja iskustva govore da se virus može prenijeti i u inkubaciji i onda ga je teže suzbiti, ali ipak je pacijent najzarazniji kada su simptomi prisutni”, zaključio je za HRT.

Pročitajte više