Novi ministri počinju s radom

Foto: Patrik Maček/PIXSELL

DANAS je prvi radni dan za nove hrvatske ministre. Neki su dužnost preuzeli već u petak, neki će danas.

Tko su oni?

Novi ministar uprave je Ivan Malenica, nova ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, a ministrica za poljoprivredu Marija Vučković, odlučio je Hrvatski sabor.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova vodit će pak Gordan Grlić Radman.

Sabor je potvrdio i novog ministra državne imovine Marija Banožića te ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marka Pavića. A umjesto Pavića, na mjestu ministra izglasan je u petak Josip Aladrović.

Ivan Malenica, ministar uprave

Ivan Malenica rodio se 1985. u Šibeniku. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Splitu, a od 2013. student je na poslijediplomskom doktorskom studiju Pravnog fakulteta u Zagrebu na smjeru Javno pravo i uprava. Zaposlio se na Veleučilištu u Šibeniku 2009. najprije kao asistent, a potom i predavač za kolegij Upravno pravo i Upravno procesno pravo te viši predavač na istim kolegijima. Dužnost dekana Veleučilišta u Šibeniku obnaša od listopada 2017.

Kaže da je prihvatio ovu poziciju jer mu je to izazov u karijeri i jer želi nešto napraviti na području javne uprave. Kaže da želi demistificirati javnu upravu i vratiti povjerenje građana.

Marija Vučković, ministrica poljoprivrede

Nova ministrica poljoprivrede Marija Vučković u životopisu je navela da u slobodno vrijeme pjeva u ženskoj klapi Arija iz Opuzena. S tom je klapom 2015. godine na Melodijama hrvatskog juga i pjesmom “Duše dvi” osvojila treću nagradu publike.

Ministrica je na snimci četvrta zdesna. 

Marija Vučković dolazi iz Ploča, iz Dubrovačko-neretvanske županije, a rođena je u srpnju 1974. godine. Otac Marije Vučković je danas pokojni Luka Šiljeg, koji je ostao poznat kao jedan od osnivača HDZ-a u dolini Neretve te je devedesetih obnašao funkciju dožupana. Istu funkciju obnašat će njegova kći godinama kasnije. Šiljeg je bio i  povjerenik vlade RH nakon raspuštanja Županijske skupštine 1998. godine uslijed krize s aferom Dubrovačka banka pa je njegova kći Marija ušla u HDZ s dobrom startnom pozicijom.

Što se tiče političkih stavova, iz njenih rijetkih političkih nastupa jasno je kako su joj životni politički uzori Franjo Tuđman i Margaret Thacher. Baš kao i Željka Markić i njena udruga, optuživala je vladu Zorana Milanovića da žele "ideologizirati školstvo" te se javno zalagala da sabor i dalje bude pokrovitelj obljetnice u Bleiburgu. Vučković je uvijek branila svoje stranačke kolege od afera.  

Vesna Bedeković, ministrica obitelji

Biografski podaci vele da je rođena 22. veljače 1966. godine u Bjelovaru, gradu koji nam je dao Gordana Jandrokovića. Udana je, ima dvije kćeri, osnovnu školu završila je u Pitomači, srednju u Virovitici, diplomirala na Pedagoškom fakultetu u Osijeku, a magistrirala i doktorirala na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Na parlamentarnim izborima održanima u rujnu 2016. godine, na stranačkoj listi u četvrtoj izbornoj jedinici, od 60.380 glasova za HDZ-ovu listu, ona je dobila fascinantnih 507 glasova (0,83 posto) ili, ako vam je draže, uvjerljivo najmanje.

Priznala je da je upisala manju vrijednost automobila u imovinsku karticu. Kako je rekla, "ispala je nula" u imovinskoj kartici, a rekla je i da je kartica danas ispravljena.

Josip Aladrović, ministar rada

Od travnja 2017. obavljao je dužnost ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Podrijetlom je iz Pleternice, a njegov je otac Marijan Aladrović, nekadašnji HDZ-ov požeško-slavonski župan. Dosad je na mjestu šefa HZMO-a zarađivao 14.300 kuna. Ima stan u Zagrebu od 50 četvornih metara čiju je vrijednost procijenio na 675.000 kuna.

Ima kredit od 553.536 kuna, a ima i 10.000 eura štednje.

Njegova supruga posjeduje automobil Smart iz 2015. godine, vrijedan 60.000 kuna zbog kojeg Aladrovića istražuje Povjerenstvo za sukob interesa, s obzirom na to da automobil prvotno nije bio prijavljen u njegovoj imovinskoj kartici.

Mario Banožić, ministar državne imovine

Mario Banožić, novi ministar državne imovine, na dosadašnjoj je funkciji zarađivao 15.500 kuna. Od edukacijske djelatnosti godišnje još zarađuje 20.000 kuna.

Ima dva kredita u ukupnom iznosu od 120.000 kuna, a supruga mu ima još jedan kredit od 217.500 kuna. Posjeduje stan u Vinkovcima od 82 četvorna metra, čiju je vrijednost procijenio na 480.000 kuna.

Ima automobil Hyundai Tucson iz 2008. vrijedan 63.000 kuna te Nissan Terrano iz 2003. koji je procijenio na 53.000 kuna.

Gordan Grlić-Radman, ministar vanjskih poslova

Grlić Radman 61-godišnji je novi ministar vanjskih poslova koji je bio veleposlanik u Njemačkoj,  a prije toga je bio veleposlanik u Mađarskoj. Rođen je 6. lipnja 1958. u Prisoju pokraj Tomislavgrada. Nakon što je diplomirao na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, 1982. odlazi u Švicarsku gdje se, nakon tromjesečnog vježbeničkog staža u tvrtki Cellulose Attisholz AG Solothurn, zapošljava u tvrtki Melior Häfliger AG Herzogenbuschsee. Završio je i dvogodišnju menadžersku školu u Bernu.

Grlić Radman je u sjedište Ministarstva vanjskih i europskih poslova na primopredaju dužnosti došao odmah u petak nakon što je Hrvatski sabor potvrdio njegovo imenovanje kako bi preuzeo dužnost od dosadašnje ministrice Marije Pejčinović Burić i ta kratka ceremonija obavljena je uz osmijehe i srdačan razgovor. "Kontinuitet postoji, idemo dalje", kazao je Grlić Radman.

Karijerni diplomat Grlić Radman rekao je da je član HDZ-a "od prvih dana" i drži da je pri izboru premijer Andrej Plenković ocjenjivao njegovo iskustvo, radni kapacitet i intelektualni potencijal.

Pročitajte više