NOVI NAPAD IZ MRŽNJE U LONDONU 21-godišnja muslimanka i njen rođak zaliveni kiselinom

Screenshot: Channel 4/Metropolitan Police

STRAVIČNI napad kiselinom u istočnom Londonu ostavio je Reshaam Khan (21) i njenog rođaka Jameela Mukhtara (27) s trajnim ozljedama. Dvoje muslimana pakistanskog podrijetla napadnuti su na Reshaamin 21. rođendan iz čista mira, dok su u automobilu čekali na semaforu.

Policija još uvijek traži osumnjičenog napadača, Johna Tomlina (24), bijelca s uočljivim tetovažama na licu, često viđenog u četvrtima Canning Town i East End. Tomlin je 21. lipnja u večernjim satima navodno prišao i bacio kiselinu na dvoje muslimana kroz prozor automobila.

Da je napadač bio Azijac, ovo bi bilo klasificirano kao terorizam, smatra žrtva

Mukhtar, koji je nakon napada stavljen u dvodnevnu induciranu komu, sada se pita zašto se ovaj napad ne istražuje kao terorizam. "Da je ovo bio Azijac poput mene, koji je prišao engleskom paru u autu i napao ih kiselinom, znam i cijela zemlja zna da bi ovo bilo klasificirano kao teroristički napad", rekao je u intervjuu za Channel 4.

Mukhtar je prepričao kako je u prvi tren mislio da se radi o neslanoj šali. "Samo je poprskao tu bistru tekućinu po nama, za koju sam mislio da je voda dok moja rodica nije počela vrištati. Gledao sam je kako gori. Iduće što se sjećam, i ja sam gorio, moje sjedalo gori, moje tenisice gore, njena koža se ljušti...unutar nekoliko sekundi", prepričao je svoje užasna iskustvo.

"Ovo je definitivno zločin iz mržnje"

Zaslijepljen kiselinom, zabio se automobilom u zid. Zatim je izišao iz automobila i u očaju skinuo odjeću sa sebe i svoje rodice i počeo lupati na vrata obližnjih kuća i dozivati upomoć. Stanari koji su izišli počeli su ih zalijevati vodom kako bi isprali kiselinu s njihovih tijela, nakon čega je hitna pomoć došla po njih. "Kad sam došao u bolnicu, morali su me isprati strojem za čišćenje kako bi uklonili kiselinu. To je bila grozna bol, vrištao sam kao beba", rekao je Mukhtar. I nakon više od tjedan dana od napada, opisao je bol kao "da me netko glača 24 sata dnevno".

"Ovo je definitivno zločin iz mržnje. Vjerujem da ima veze s islamofobijom. Možda ima pik na muslimane zbog stvari koje su se događale u zadnje vrijeme. Ne znam da li se ljudi pokušavaju osvetiti. Mi smo nevini ljudi. Nismo ovo zaslužili. Nikad nisam vidio tog tipa u svom životu. Nemam nikakav problem ni sa kim, moja rodica ima 21 godinu, studentica je ekonomije. Zašto bi nam itko ovo napravio?", pita se u očaju Mukhtar: "Ovaj tip nas je pokušao ubiti, imamo sreće što smo živi. Bit ću unakažen cijeli život. Ne mogu hodati dobro, ne čujem dobro, ne mogu spavati."

Policija ne vidi religiozni motiv, napadač na Facebooku najavljivao osvetu za terorizam

Dvije crowdfunding kampanje pokrenute za pomoć ovo dvoje teško ozlijeđenih Londončana dosad su prikupile 41.000 funti, javlja Independent. Uslijed sve većeg broja napada kiselinom u Velikoj Britaniji, peticija za ograničenje njihove prodaje prikupila je 24.000 potpisa. "Vrijeme je  da se promijene zakoni o kupovini kiseline, jer svatko je može s lakoćom nabaviti u trgovini  željezarije. Ovo je vrlo smrtonosna i vrlo razorna supstanca koja bi se trebala moći kupiti samo uz dozvolu... vrijeme je da vlada nešto učini u vezi ovoga", stoji u tekstu peticije britanskom parlamentu.

Napad se dogodio nakon niza terorističkih napada, kako onih od strane islamističkih ekstremista u Manchesteru i u Londonu, tako i od strane desničarskog islamofoba ispred džamije u Finsbury Parku, također u Londonu. Međutim, policija je priopćila kako zasad nema informacija koje bi upućivale da je ovaj napad kiselinom bio religiozno ili rasno motiviran. Međutim, Tomlinov Facebook profil sadrži objave povezane s ekstremnom desnicom. "Lava koji spava može se provocirati samo neko vrijeme dok se ne probudi i napadne... a tako će i Britanci", piše u jednoj objavi iz 2015.

Pročitajte više