Novi natječaj za načelnika splitske Policijske uprave, evo tko su kandidati

Foto: 123rf

SPLITSKA policijska Uprava već više od tri godine od odlaska Zorana Petričevića nema načelnika. Više natječaja raspisanih u vrijeme Ranka Ostojića i Evelina Tonkovića zaključeni su bez rezultata, a poslove načelnika obavljali su najprije Petričevićev zamjenik Marko Srdarević do svog odlaska u Upravu kriminalističke policije, a potom Slobodan Marendić, koji se javio na natječaj 2012. kada je izabran Petričević, a i sada na ovaj aktualni.

Kako doznajemo, za načelničko mjesto i dalje su zainteresirani Ante Gudelj i Vinko Maljić, koji su se javljali na natječaje u doba vladavine SDP-a, ali bez uspjeha.

Sva trojica kandidata iskusni su policijski rukovoditelji. Gudelj je svojedobno bio zamjenik načelnika Uprave i šef Odjela gospodarskog kriminaliteta, a posljednje vrijeme rukovodi aerodromskom i pomorskom policijom.

Orepić ima posljednju riječ

Natječaj je raspisan koncem godine, a zaključen prošlog tjedna. U idućih 60 dana Komisija MUP-a obavit će razgovor s kandidatima. Najboljeg će glavni ravnatelj policije, a to je Marko Srdarević, čovjek koji je godinama vodio splitsku Policijsku upravu, ali se na natječaj za načelnika nikada nije javio, predložiti ministru Vlahi Orepiću koji će imati posljednju riječ.

Petričević je, podsjetimo, naprasno smijenjen u listopadu 2013. godine uz obrazloženje da je počinio disciplinsku povredu jer je načelniku kriminalističke policije dao na raspolaganje Hondu 24 sata bez da je zatražio pismenu suglasnost ravnatelja policije. Mnogi su uvjereni da su razlozi smjene bili sasvim druge naravi.

Pročitajte više