Novi obrat: BiH šalje prosvjednu notu Hrvatskoj zbog špijunske afere

Foto: FaH/Screenshot Žurnal

PREDSJEDNIŠTVO Bosne i Hercegovine u srijedu se službeno očitovalo o navodnoj špijunskoj aferi koju je dio medija u toj zemlji i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić povezivao s hrvatskom Sigurnosno-obavještajnom službom (SOA) te je odlučilo da se Hrvatskoj zbog toga uputi prosvjedna nota.

Upućuju prosvjedni notu

"Predsjedništvo BiH je zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uputi prosvjednu notu Republici Hrvatskoj zbog aktivnosti i postupaka Sigurnosno-obavještajne agencije Republike Hrvatske prema državljanima Bosne i Hercegovine prilikom njihovog boravka ili tranzita kroz Republiku Hrvatsku", stoji u priopćenju koje je medijima dostavljeno nakon sjednice državnog vrha održane u Sarajevu.

"Afera selefije", kako je prozvana u bosanskohercegovačkim medijima, potaknuta je tvrdnjama da su agenti SOA-e pokušavali regrutirati državljane BiH povezane s radikalnim islamističkim strukturama da podmeću oružje u islamske bogomolje i tako dokažu kako su točne tvrdnje predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da je BiH uporište tisuća potencijalnih terorista.

Šef SOA-e odbacio optužbe

Ravnatelj SOA-e Danijel Markić te je optužbe odbacio, ali je potvrdio kako su hrvatski obavještajci provodili obavijesne razgovore s nekim državljanima BiH zbog njihovih veza s radikalnim islamističkim strukturama.

"Naravno da je SOA razgovarala s tim osobama, i dalje hoće razgovarati, jer moramo radi vlastite i sigurnosti naših susjeda te sigurnosti Europske unije i NATO-a", pojasnio je Markić u ožujku nakon izbijanja afere.

Pročitajte više