Novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve je vladika niški Irinej Gavrilović

ARHIMANDRID Gavrilo iz manastira Lepavina u Hrvatskoj izvukao je kuvertu s imenom novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve, vladike niškog Irineja Gavrilovića.

U drugi krug izbora ušla su tri kandidata koji su dobili natpolovičnu većinu glasova u prvom krugu izbora na zasjedanju izbornog Sabora. Uz vladiku niškog Irineja, u drugom krugu su se našli i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije te Irinej bački.

"Moj je izbor bila volja Božja"

Nakon izbora, novoizabrani patrijarh Irinej je rekao kako je njegov izbor bila volja Božja i Svetog arhijerejskog sabora SPC. "Na tu časnu i tešku dužnost izabran sam i uz pomoć braće arhijereja sa kojima ću zajedno nositi breme i sve probleme", kazao je vladika Irinej, piše B92.

On je 1930. godine rođen u Vidovi kod Čačka. Nakon završene gimnazije završio je Bogosloviju u Prizrenu te Bogoslovni fakultet u Beogradu. Davne 1959. godine u crkvi Ružici na Kalemegdanu postao je jeromonah. Bio je profesor na Prizrenskoj Bogosloviji, a postdiplomski studij je završio u Ateni. Episkop niški je postao 1975. godine te je od tada do danas bio na toj funkciji. Irinej će biti ustoličen sutra u 9 sati. 

Pročitajte više