Novi podaci iz Južne Afrike: Ogroman pad udjela hospitaliziranih zbog omikrona

IZ JUŽNE AFRIKE danas stižu pozitivne vijesti o omikron varijanti koronavirusa, javlja Bloomberg.

Naime, udio zaraženih omikronom koji završe u bolnici je značajno manji od udjela zaraženih koji su hospitalizirani u ekvivalentnom periodu trećeg vala, u kojem je harala delta varijanta.

Konkretno, samo 1.7% potvrđenih slučajeva zaraze omikronom zaprimljeno je u bolnicu u drugom tjednu četvrtog (omikron) vala, u usporedbi s 19% hospitaliziranih u drugom tjednu trećeg, delta vala, rekao je južnoafrički ministar zdravstva Joe Phaahla na press-konferenciji. Kad se gleda udio hospitaliziranih u broju zaraženih, radi se o padu od čak 91%.  

Broj zaraženih raste, što potvrđuje veću zaraznost omikrona

Zdravstveni dužnosnici prezentirali su dokaze da bi omikron varijanta mogla biti blaža od ranijih te da bi broj infekcija mogao biti na vrhuncu u Gautengu, najgušće naseljenoj provinciji te zemlje, javlja Bloomberg.

Ipak, broj novih slučajeva u aktualnom, četvrtom valu porastao je na više od 20.000 dnevno. U ekvivalentnom tjednu trećeg vala ta brojka je iznosila oko 4400. Radi se o dodatnim dokazima za veću zaraznost omikrona, što potvrđuju i naglo rastuće brojke iz drugih zemalja, prvenstveno Ujedinjenog Kraljevstva, navodi Bloomberg.

Zašto je Južna Afrika važna?

Južnoafrička Republika, u kojoj je omikron prvi put identificiran, posebno je važna jer ju se širom svijeta promatra kao nagovještaj onog što stiže drugim zemljama s valom omikrona.

Znanstvenici su, podsjeća Bloomberg, upozorili da bi iskustva drugih zemalja s omikronom mogla biti drugačija od onog južnoafričkog s obzirom na činjenicu da JAR u prosjeku ima vrlo mladu populaciju u usporedbi s razvijenim zemljama. Sudeći po istraživanjima antitijela u JAR-u, između 70 i 80 posto populacije moglo bi imati neku razinu zaštite od covida zbog preboljenja.

U južnoafričkim bolnicama trenutno je hospitalizirano oko 7600 ljudi s covidom. To je oko 40% od maksimalnog broja hospitaliziranih u drugom i trećem valu epidemije. 

Višak smrtnosti, što je mjera broja smrti u odnosu na povijesni prosjek, trenutno je 2000 tjedno, što je oko osmine vrhunca smrtnosti u prethodnom valu. 

Pročitajte više