Novi poljski nadbiskup surađivao s komunističkim obavještajcima

NOVOPROGLAŠENI poljski nadbiskup Stanislaw Wielgus surađivao je s tajnom policijom za vrijeme vladavine komunističkog režima u toj zemlji, piše BBC.

Poljski istražitelj Janusz Kochanowski rekao je da dokumenti koje je pregledao svjedoče o tome da je Wielgus sedamdesetih godina prošloga stoljeća komunistima prokazivao druge crkvene dužnosnike.

Sam nadbiskup, koji na novu dužnost treba stupiti u nedjelju, negira ovakve optužbe, ali je priznao da je bio u kontaktu s ondašnjim tajnim službama.

Komunistička vlast u to je doba svim snagama pokušala prodrijeti u zatvoreni okvir katoličke Crkve jer su ju smatrali ishodištem otpora protiv komunističke vlasti. Iako je većina svećenika odbila surađivati s vlastima, povjesničari procjenjuju da ih je oko 15 posto pristalo govoriti o drugim svećenicima i njihovom djelovanju.

Nakon što je optužba procurila u javnost, Wielgus ju je proglasio lukavom šalom, ali i zatražio od nadležnih tijela da istraže njegov dosje vezan uz tajnu komunističku policiju. Poljski crkveni čelnici i Vatikan stali su u njegovu obranu.

V.Š.
Foto: AFP

Pročitajte više