UŽIVO PAKAO U DALMACIJI Katastrofalni požari uništavaju sve pred sobom

Foto: Čitatelj Indexa, Index, Ivo Čagalj, Miranda Čikotić/Pixsell; Video: Duško Jaramaz/Pixsell/Hrvoje Jelavić

DALMACIJA je u plamenu. Cijeli dan gori na više mjesta, najgore je u zaleđu između Omiša i Splita. Veliki požar koji je buknuo u prvom satu ponedjeljka - 42 minute nakon ponoći u Tugarama, tijekom noći i jutra proširio na Srinjine, Sitno Gornje i Donje, a vatreni jezici stigli su čak i do zvjezdarnice na Mosoru gdje se na stotine županijskih vatrogasaca već satima i sa zadnjim atomima snage bore protiv tog požara, ali i bure koja još uvijek nemilosrdno puše, te stalno mijenja smjer vatre.

> Ukoliko imate fotografije ili snimke s lica mjesta koje želite podijeliti s nama, pošaljite ih na desk@index.hr ili u inbox naše Facebook stranice, a mi ćemo ih objaviti!

>> JAVLJAJTE NAM GDJE GORI Pogledajte interaktivnu kartu požara po Dalmaciji

>> GALERIJA PAKLA NA JADRANU Vatra divljala po obali, vatrogasci opet neće spavati. Što nas čeka sutra?

Tijek događaja:

22:59
Smiren je požar u blizini Dračevca.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković posjetio je Općinski sud Dračevac u istočnom dijelu Splita kojemu je prijetilo da ga zahvati vatra koja hara tim dijelovima grada te je izjavio kako situacija sa zgradom više nije tako dramatična kao što je bila.

 "Vatra se bila približila zgradi Općinskog suda Dračevac na 50 metar, ali je betonski plato spriječio njezino napredovanje prema zgradi suda i situacija trenutačno nije dramatična kao što je bila," rekao je ministar Bošnjaković večeras.  On se nada kako će se situacija na tom dijelu požarišta tijekom noći smiriti, ali je i upozorio na mogućnost da vjetar ponovno razbukta vatru.
 
"Ako vjetar promijeni smjer moglo bi biti nedaća," rekao je Bošnjaković. Dodao je kako je zgrada Općinskog sida Dračevac iznimno važna jer u tom sudu radi 300 ljudi.
 
Ministar je posjetio  i zatvor koji se nalazi nedaleko od zgrade Općinskog suda i u kojem je kako je rekao, smješteno, 120 pritvorenika.

"Zatvor je manje ugrožen jer se nalazi na sigurnijoj poziciji nego što je to zgrada Općinskog suda Dračevac," rekao  je  Bošnjaković.

22:29
Gori i u Bilicama kraj Šibenika, u blizini autoceste Zagreb - Split. Požar koji je na brdu Trtar u blizini Bilica kod Šibenika planuo predvečer gasi 50 vatrogasaca,  gori uglavnom borova šuma i nisko raslinje, kuće nisu ugrožene, a  do 22,25 sati bila je zatvorena autocesta u smjeru Zagreba.

Požar na brdu Trtar gasio je kanader, doznaje se u Centru 112. U plamenu je borova šuma, a gusti dim nošen burom prekrio u ponedjeljak Šibenik.

"Kuće nisu ugrožene. Požar je na samom brdu, na prilično nepristupačnom terenu“ ističu u  Centru 112 Šibensko-kninske županije.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije Darko Dukić pozvao je večeras u građane da se odmaknu od vatre, umjesto da uzmu mobitel te snimaju požar, ugrožavajući tako svoje živote.



22:18
Policija je objavila upozorenje građanima. Opširnije...

21:57
Stanovnici Kile brane svoje zgrade



21:50
Veterani 4.gardijske brigade iz Splita krenuli su u gašenje požara.

21:45
Doznajemo kako se upravo brani trafostanica na Kili.

21:20
Gori iznad stanova na Kili



21:17
Kaštela i Solin ostali su bez struje

21:15
Čitatelji javljaju da na području Žrnovnice, odnosno Korešnice, nema vojske. Naime, u Ulici Kamen, koja je prva do borove šume i gori, put vodi do vojne raketne baze.

Kuća koja je prva do šume u potpunosti je izgorjela, a vatra pomalo zahvaća i ostale kuće. Požar gase stanovnici, vatrogasaca nema. Kako nam javljaju čitatelji, nema ni vojske za koju je ranije javljeno da je poslana u ispomoć.

Stanovnici Ulice Kamen se boje za svoj život, a prisiljeni su ostati u domovima i braniti ih od vatrene stihije.

21:11
Kako doznajemo, splitski kvartovi Kman i Pujanke ostali su bez vode.

21:05
Doznajemo kako gori i Lovrinac, gradsko groblje.

20:59
Vatra je stigla do POS-ovih zgrada na Kili, a prošla je preko ograde Karepovca, jedna cisterna Parkova i nasada koja je pokušavala izgasiti vatru je planula na tom mjestu.

20:55
Zatvaraju se masovno kafići po Splitu.

20:50
Požar je zahvatio i gradsko odlagalište otpada Karepovac. Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara potvrdio je kako je od ministra obrane Damira Krstičevića zatražio pomoć Hrvatske vojske u splitskom naselju Kamenu kako bi zaustavio prodor vatrene stihije iz smjera odlagališta otpada Karepovca prema tom naselju.

 "Odlagalište Karepovac već gori te je na putu prema naselju Kamenu 50 vojnika koji će pomoći da se zaustavi širenje požara iz smjera Karepovca prema naselju Kamenu", rekao je večeras za Hinu Krstulović Opara.  Po njegovim riječima, trenutačno je najkritičnije kod mjesnog groblja, u blizini Kamena, gdje prijeti vatrena stihija.
 Rano večeras veći dio Splita prekriven je gustim dimom koji vjetar nosi iz prigradskih istočnih naselja Žrnovnice, Sitnog Donjeg i Gornjeg te Tugara, a u gradu se osjeća i oštar miris paljevine.

20:40
Zatvoren je dio Vukovarske ulice u Splitu, od kvarta Visoka do kvarta Mejaši. Dio Vukovarske ulice od Lovrinca do City Center one će uskoro biti zatvoren za promet.

20:30 Zatvoren je City Center one u Splitu. Centar je na strani prema Mejašima, sa strani Žrnovnice.

20:20 Gori pred benzinskom pumpom kraj Solina, praktički pred ulazom u Split. Također, čitatelji nam javljaju kako gore dalekovodi te da se mogu vidjeti bljeskovi i čuti eksplozije.






20:10 Vatra je sve bliže Splitu. U Korešnici (sastavnom dijelu Žrnovnice) turisti u panici napuštaju mjesto. Nebo od Žrnovnice do Omiša prekriveno je dimom. Vatrogasci i stanovništvo daju sve od sebe kako bi obranili kuće. Po Splitu pepeo pada poput pahuljica.

20:00 Zatvorena je Jadranska magistrala DC8 u Splitu od križanja Domovinskog rata i Zbora narodne garde u pravcu Podstrane i izlaza iz grada u Sirobuju. Zatvoren je južni izlaz iz grada zbog slobodnog prolaska vatrogasnih vozila i kola hitne pomoći.

19:50 Čitatelj Indexa javlja kako je požar došao do naselja Kamen, a to je gusto naseljeno područje Splita. Ako zahvati Karepovac bit će i ekološka katastrofa, piše čitatelj. Karepovac je gradsko smetište.

19:40 Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban izjavio je kako je stanje apokaliptično na nada se da će se tijekom noći smiriti. Opširnije...

19:37 Zbog požara, zatvorena je cesta Solin - Klis. Požar je došao gotovo do benzinske postaje.

19:35 Vatra je sve bliže Splitu, nebo od Žrnovnice do Omiša je prekriveno dimom i čuju se detonacije. Kanaderi su se zbog bure morali vratiti u bazu. Vatrogasci, ali i stanovništvo daju sve od sebe kako bi obranili područje.

Na području Splitsko-dalmatinske županije po vrlo nepovoljnim uvjetima i pomognuti snažnim vjetrom gori 12 požara, koje gasi oko 400 ljudi s više od 100 vatrogasnih vozila i uz pomoć kanadera i air-traktora, rekao je novinarima predvečer vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavina.

Dodao je kako je plamena fronta duga 20 kilometara. Opširnije...

19:30 Jedan vatrogasac pao je u nesvijest na požarištu u Žrnovnici. Opširnije...

19:10 Požar je prošao padinom Mosora prema zapadu, a vatru je nosila bura. Približio se Žrnovnici, gore i Kučine, vatra je prošla kroz selo i ide dalje prema Klisu. Vatrogasci nemaju vode ni potrebnu opremu. Opširnije...

Dio je prošao poviše sela, dio ispod sela, u jednom je momentu planulo i u Karepovcu, ispod sela. Cijelo vrijeme čuju se detonacije, navodno se radi o minama, doznajemo s terena.

19:00 Fotografirano s desetog kata nebodera na Kili u Splitu.

18:45 Čitatelj je snimio koliko se požar raširio u samo pola sata u Kučinama. Kučine su mjesto koje se nalaze sjeveroistočno od Splita, istočno od Solina, zapadno od Žrnovnice, na južnim padinama Mosora. Čitatelji javljaju da vatrogasci nemaju vode.

18:40 Nebo nad Mosorom je crno od dima. Čitatelji su fotografirali pogled iz Splita prema Mosoru.

18:25 Gori i kod Vranskog jezera kod Biograda na moru.

18:00 Požar se približio kućama u Žrnovnici. Na ulici je vojska. Opširnije...

Na dijelu požarišta se čuju eksplozije, javljaju čitatelji. Čulo se sedam ili osam jakih eksplozija na istoku Splita.

17:50 Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević trenutno se nalazi u obilasku požarišta zajedno s glavnim vatrogasnim zapovjednikom u Splitsko dalmatinskoj županiji i prati situaciju na terenu. 

Na inicijativu ministra obrane i u suradnji s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga 100 pripadnika Oružanih snaga iz vojarni u Kninu i Gospiću prebačeno je u vojarnu Lora u Splitu i u Žrnovnicu i spremni su u bilo kojem trenutku pomoći civilnim snagama sukladno procjeni Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Trenutno su tri Canadaira CL-415 angažirana su na požarištima kod Podstrane te dva Canadaira CL-415i tri Airtractora AT-802 kod Radošinovaca. Također dva Airtractora upućena su na požarište kod Bibinja.

17:20 Čitatelj nam je poslao fotografiju s plaže u Podstrani - pogled prema Splitu. Dojavio je i kako misli da je na snazi opća opasnost, no neslužbeno doznajemo da se radi o vatrogasnim sirenama.

17:10 Vojska je krenula u ispomoć na požarišta. U smjeru Žrnovnice prošao je vojni kamion.

 

17:00 Vatra od Žrnovnice padinama Mosora ide prema Mravincima

16:45 Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara za Index je prokomentirao situaciju na terenu.

"Stanje je ozbiljno, ali pod kontrolom. Lijepo je vidjeti organizirane građane koji pomažu vatrogascima. Zatekli ste me u Srinjinama, tu su upravo sada obranjeni vrtić i bloketara, vatra dolazi iz smjera Tugara, a sada je požar 150 metara od kave. Ovo je prilično ozbiljno.

Vatrogasci su odlično organizirani, spašavaju kuće, ljude i imovinu. Tu su i župan Blaženko Boban i Ante Sanader, predsjednik Vatrogasne zajednice. Najveći problem zadaje snažan vjetar, zračne snage zbog toga ne mogu pomoći. Treba to vidjeti, kada šiška odleti 200 metara", kazao nam je gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, koji se zaputio na opožarena područja odmah nakon što mu je završila sjednica u Gradskom vijeću Splita. Zamjenik Nino Vela od pet sati je na
požarištima.

16:35 Jučerašnji požar u Šestanovcu se vidio iz svemira. Opširnije

16:30 Požar se trenutno širi prema Žrnovnici i starom selu Jesenice.

16:25 Pogledajte kako požar izgleda iz prve ruke, ova snimka to najbolje prikazuje.

16:20 Stanje na požarištu u Srinjinama, Sitnom Gornjem i Donjem i dalje je teško, no srećom oko 15 sati su uzletjeli kanaderi koji bi trebali pomoći u gašenju tog požara, doznaje se od Tomislava Vuke, pomoćnika glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalni dio Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Vuko kaže da uz brojne vatrogasce požar gase i Državne intervencijske postrojbe (DIP) te dodaje da od ranog jutra rade na tome da vatrogascima na terenu nađu zamjenu, zbog čega se očekuje pomoć iz drugih županija. Za sada su prvi stigli vatrogasci iz Dubrovačko-neretvanske županije i DIP Dubrovnik.
 
"Kanaderi jutros nisu mogli letjeti jer su imali jake turbulencije pa su radili na drugim požarištima, primjerice u Hvaru, točnije Bogomolju. Oko tri sata su se meteo prilike smirile, pa su i kanaderi uzletjeli. Trenutno su dva kanadera na terenu, a uskoro će stići i treći. Na cijelom zbornom području Dalmacije trenutno imamo 20 požara koja gasimo ili nadziremo. U Splitsko-dalmatinskoj županiji je pet požara, u Šibensko-kninskoj isto toliko, a u Zadarskoj županiji gori na četiri mjesta", kazao je Vuko.
 
Na požarištu u Srinjinama, točnije u Sitnom Gornjem i Donjem je zabilježena i prva smrt, no još se pouzdano ne zna je li uzrok smrti 65-godišnjaka gušenje od dima ili srčani udar za koji se pretpostavlja da ga je dobio, nakon što je vidio da mu je izgorio maslinik i da mu je vatra zahvatila kuću. U KBC Split nisu potvrdili da je smrt nastupila zbog požara već kažu da se to može pouzdano potvrditi jedino obdukcijom.

Zbog cijele situacije na terenu uskoro se očekuje dolazak glavnog vatrogasnog zapovjednika Hrvatske Slavka Tucakovića, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, župana Splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana i predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanadera.

Štetu koju je do sada napravila vatra trenutno je nemoguće prebrojiti, no za sada se raspolaže informacijama da je izgorjelo nekoliko kuća, poslovnih prostora i radnih strojeva, vrtić, dio groblja, brojni maslinici, a nagorilo je i Zvjezdano selo Mosor.

16:00 Dim se vidi i s omiške strane.

15:50 U splitskom predgrađu Sirobuja, na putu prema Omišu, kolona automobila duga je nekoliko kilometara.

15:30 Iz centra Splita vidi se gusti crni dim.

15:10 "Obećali su da će doći jedan kanader. Problem je sa vjetrom. U Tugarama, gdje se ja nalazim, trenutno ne puše, ali puše na moru i vrhovima koje treba gasiti. Dolazi nam i 12 cisterni iz unutrašnjosti, sinoć su pozvane i snage iz Dubrovnika i Like, no trenutno u Splitsko-dalmatinskoj županiji gori na 10 mjesta. U Tugarama smo obranili kuće", kazao nam je Ante Sanader, predsjednik Vatrogasne zajednice.

15:00 Vatra se proširila i prema selu Jesenice. Kako saznaje Index od jednog vatrogasca iz Dugog Rata, napokon će poletjeti kanaderi.

"Sve naše snage iz DVD DALMACIJA Dugi Rat su u selu Jesenice i pokušavamo ga zaustaviti da se ne spusti prema kućama", kaže naš izvor.

14:50 Vatrogasci u selu Sitno Donje pomagali su i unesrećenima.

14:40 Iz vojarne u Gospiću i Kninu bit će prebačeno sto vojnika koji će pomoći gasiteljima.

14:15 Vatra se širi prema Raketnoj bazi u Žrnovnici. No, riječ je o dobro osiguranom vojnom objektu kojem vatra ne bi smjela naštetiti.

14:05 Još jedan video s terena pokazuje kako je situacija kaotična.

14:00 Daleko je najgora situacija u zaleđu između Omiša i Splita. Opožarena je ogromna površina, a zapovjednik JVP grada Splita Ivan Kovačević izjavio je Hini da je riječ o zaista velikom požaru koji je stigao sve do kuća i groblja u Srinjinama i Sitnom Gornjem i Donjem gdje su neki objekti nagorjeli, ali ima i izgorjelih starih kuća. Rekao je da vatra još nije pod kontrolom vatrogasaca već se širi u svim smjerovima pa su na terenu kompletno svi vatrogasci, kao i sezonci cijele županije.

Gasitelji su jedva uspjeli spasiti mjesnu crkvu u Sitnom, a svjedoci tvrde kako je vatra došla skroz do zidova Zvjezdanog sela Mosor. Sada je već gotovo sigurno da će se raditi o velikoj površini na kojoj gori gusta borova šuma, nisko raslinje, makija i trava. Iako su vatrogasci sat vremena nakon što je požar buknuo zatražili pomoć kanadera, do sada im nažalost oni nisu mogli pomoći jer bura ne smanjuje svoj intezitet. Jedan je kanader doduše pokušao probni let, no naleti vjetra su ga hitno prizemljili.

Na terenu je osim stotina vatrogasaca i sezonaca, kao i liječničke ekipe koje gasiteljima, ali i stanovništvu, te brojnim novinarima koji su usred požarišta, pružaju prvu pomoć s obzirom da ih se dosta nagutalo dima, te kako bi isprali oči .

Zbog požara isključen je dalekovod Zakučac-Konjsko i Zakučac-Bilice, a zatvorena je i cesta Žrnovnica-Sitno Gornje. Osim što su stanovnici vatrom ugroženih mjesta ostali bez struje isključena im je i voda, no ne zadugo jer je već tamo upućena cisterna s pitkom vodom.

O razmjerima požara požara govori i podatak da je vatra vidljiva iz Splita u kojemu po zraku već leti pepeo, a osjeća se i miris dima.

13:55 U selu Sitno Donje, saznajemo, preminula je jedna osoba. Radi se navodno o starijoj osobi. No, još nije poznat uzrok smrti, kao ni je li ima veze s požarom.

13:50 U selu Sitno Donje je pakao.Pogledajte video

13:35 Kako javlja N1, zapalio se i dječji vrtić u Srinjinama. Mještani su očajni.

"Pomozite, gore nam kuće, na kraju smo snaga, vatra je ušla među kuće", kaže nam mještanin sela Gornje Sitno Pave Gruica.

"Molim gradonačelnika, župana, ministra obrane i ratnog zapovjednika neka učine što mogu. Ne znamo što da radimo, ne znamo kome se obratiti", rekao je Pavo Gruica.

13:30 Sitno Donje desetljećima je već na meti piromana. Mjesto je smješteno u gustoj borovoj šumi, a posljednji veliki požar na ovom području buknuo je prije četiri godine.

Indexov reporter javlja kako je Sitno i dalje okruženo vatrom s tri strane, a jedini slobodan pristup u mjesto je onaj iz pravca Žrnovice.

13:25 Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara posjetio je požarište u Sitnom Donjem.

13:20 Čitatelji Indexa šalju fotografije požara snimljene iz Kaštela Starog.

13:15 Doznajemo da se požar proširio i na cestu Žrnovnica - Tugare - Omiš.

13:08 Čitatelj Indexa poslao je fotografiju požara u Kosovu blizu Knina.

13:05 Indexova reporterka javlja kako je požar oko kuća u Sitnom Donjem ugašen, ali da su i dalje okruženi vatrom. Zbog jakog vjetra zračne snage još uvijek ne mogu poletjeti. Crpna stanica Srinjine proradila je uz pomoć agregata.

12:50 Više vatrogasaca je ozlijeđeno u požarima širom Dalmacije. Na području između Splita i Omiša vatrogasci se bore sa sedam požara koji se šire, javljaju nam čitatelji.

12:15 Kako javlja čitatelj Indexa, situacija u Sitnom Donjem je kaotična. Vatra je između kuća. Nema vode, struje ni dovoljno vatrogasaca, javio nam je čitatelj. Na slikama se vidi gusti dim koji je prekrio nebo i zemlju, jedva se diše. Bura i dalje puše i otežava posao umornim vatrogascima.

Vatrogasci kažu da ovo nisu doživjeli u posljednjih 20 godina. Užas, kažu. Traje borba za svaku kuću.

"Vatra nam je ušla u kuće, branimo se kako znamo", pričaju mještani Sitna Donjeg.

11:45 Kako doznajemo s terena, situacija se negativno razvija i u Tugarama, mjestu iz kojega je požar krenuo sinoć u sitnim noćnim satima.

Evakuacija turista je pokrenuta već oko pet sati ujutro, a mještani su pilili stabla motornim pilama da zaustave vatru. Sad je već više kuća izgorjelo u Donjem i Gornjem Sitnom.

Kanaderi još uvijek ne mogu poletjeti jer vjetar mijenja smjer.

11:27 Indexova reporterka s terena javlja kako su iz Sirotkovića i Donjeg Sitgnog evakuirani turisti.

11:22 Vatrogasci se i dalje bore s požarom koji je zahvatio šire područje te je zaprijetio kućama od kojih su neke i izgorile u Sitnom Donjem.

11:15 Vatrogasci koji su gasili kuće su premoreni jer su angažirani na više frontova, s obzirom na to da cijelu noć gori na više požarišta. Mještani im pomažu s hranom, pićem, cigaretama i tabletama protiv bolova, spavaju uz cestu i hvataju za san svaku moguću minutu između gašenja. Opširnije

10:50 Indexova reporterka javlja da je najgora situacija u Srinjinama, gdje nema vode i struje.

10:20 Kako javlja Indexova reporterka, situacija u zaleđu na potezu između Splita i Omiša jutros je mirnija. No, sve izgleda kao scena iz apokaliptičnih filmova, a rastopljeni stupovi od struje još uvijek gore. Zbog toga sva okolna mjesta nemaju struju, a pitanje je kad će doći. Umorni vatrogasci još uvijek gase, a neki su nakon neprospavane noći pozaspali uz cestu.

9:50 U gašenju požara na više požarišta u Dalmaciji, od ponedjeljka ujutro angažirane su zračne snage Oružanih snaga iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika. Ministarstvo obrane priopćilo je kako je na požarište na otoku Hvaru upućen jedan kanader, dok su na požarištu Perković u Šibensko-kninskoj županiji angažirana dva kanadera i dva airtractora.

Gori i u Zadarskoj županiji, pa je na požar u Ceranjima kod Benkovca upućen jedan kanader i jedan airtractor. Poziv za angažiranje zračnih snaga stigao je i za požar na lokaciji Srinjine kod Splita, no zbog jačine vjetra i turbulentnih strujanja, zračne snage još nisu u mogućnosti uključiti se u gašenje požara na ovom požarištu, navode u MORH-u.

Napominju kako su od početka ovogodišnje protupožarne sezone 1. lipnja, zračne snage sudjelovale u gašenju 88 požara (35 u Šibensko-kninskoj, 25 Splitsko-dalmatinskoj, 21 u Zadarskoj, pet u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj i Istarskoj županiji).

U dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile su oko 700 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 22.000 tona vode, prevezena su173 zemaljska vatrogasca te 12 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta.

9:00 Dežurna vatrogasna služba za Index je kazala kako su prvu dojavu o požaru zaprimili oko 00:30, a Ivan Kovačević - zapovjednik vatrogasne postrojbe Splita - potvrdio nam je da je na teren izašlo 50-ak vozila i oko 150 vatrogasaca. Požar nije pod nadzorom i čeka se da se vjetar smiri kako bi se mogle aktivirati zračne snage.

8:30 HAK javlja kako je zbog požara zatvorena cesta Srinjine-Sitno Donje od crkve Sv. Nikole do mjesta Sitno Donje. Splitski vatrogasci su dojavu o požaru dobili 42 minute nakon ponoći. U gašenju požara sudjeluju sva dobrovoljna vatrogasna društva s područja Splita, Solina, Kaštela, Trogira i Omiša s 32 vozila i 109 vatrogasaca.
 
Gori borova šuma, nisko raslinje, makija i trava. Iako je zatražena pomoć iz zraka, kanaderi još nisu mogli poletjeti zbog jakog vjetra koji već danima puše na tom području. Nema informacija o ozlijeđenim osobama ni materijalnoj šteti, a na požarištu je i ekipa Hitne medicinske pomoći. Zbog vatre je isključen dalekovod Zakučac-Konjsko i Zakučac-Bilice.

8:00 Kako Index doznaje od čitatelja, u ranim jutarnjim satima danas je buknuo požar i u Gornjem Sitnom, gdje gori od 1.30 sati.

Indexova reporterka s terena u G. Sitnom javlja da je dio kuća spašen, ali da se vatra širi na Srinjine. Kuće su spašavane i u Donjem Sitnom, a jedna je izgorjela. Mještani su vatru gasili cijelu noć.

Požar je buknuo i u Bogomolju na Hvaru, gdje gori gusta borova šuma. Ondje su upućeni kanaderi. Taj požar gase sva tri dobrovoljna vatrogasna društva s otoka.

Uskoro opširnije...

Pročitajte više