Novi predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu

SKUPŠTINA Kosova izabrala je u petak Fatmira Sejdiua, kandidata Demokratskog saveza Kosova, za novoga kosovskog predsjednika umjesto preminulog Ibrahima Rugove.

Sejdiu (55), visoki dužnosnik stranke i zastupnik u kosovskom parlamentu, profesor Pravnog i Fakulteta političkih znanosti u Prištini, u prva dva kruga glasovanja nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu, koju je dobio tek u trećem krugu, kada je dovoljna bila i obična većina. Sejdiu je dobio 80 glasova od 109 zastupnika koliko je bilo nazočno sjednici. Osam zastupnika Srpske liste za Kosovo i danas je bojkotiralo rad Skupštine.

U kratkom obraćanju zastupnicima, javnosti i mnogobrojnim uzvanicima, novi predsjednik Kosova obećao je da će tijesno surađivati s drugim kosovskim institucijama, političkim strankama na vlasti i u oporbi, etničkim zajednicama i svim građanima Kosova kako bi se osiguralo jedinstvo naroda i demokratsko funkcioniranje kosovskih institucija. Također se zauzeo za blisku suradnju sa Sjedinjenim Državama, Europskom unijom i kontaktnom skupinom, u nastojanju da, kako je rekao, "Kosovo postane državom koja je u miru sa susjedima, mjesto koje će jamčiti sva građanska, ljudska i manjinska prava u skladu s najvišim standardima koje postavlja demokratski svijet te time iskaže spremnost biti integracijski partner u sjeveroatlanskim strukturama".

Sejdiu je pozvao sve građane Kosova, posebice pripadnike srpske zajednice, da rade zajedno na stvaranju demokratskog, prosperitetnog i tolerantnog Kosova, gdje se poštuju posebnosti svakoga građana. Najavio je i nastavak uske suradnje s UNMIK-om, KFOR-om, Kosovskim zaštitnim korpusom i Kosovskom policijskom službom.

Novi kosovski predsjednik najavio da će kao predsjednik imati vodeću ulogu u nastavku rada kosovske pregovaračke ekipe koja sudjeluje u procesu pokrenutom za određivanje konačnog statusa Kosova, dodajući kako će u tome usko surađivati s UN-om i glavnim pregovaračem Marttijem Ahtissarijem.

Fatmir Sejdiu odmah je pred zastupnicima Skupštine položio prisegu kao novi predsjednik Kosova.

Pročitajte više