Novi pritisak na Mubaraka: U štrajku tisuće egipatskih radnika

TISUĆE egipatskih radnika danas je započelo štrajk te su time još pojačali pritisak na predsjednika Hosnija Mubaraka od kojega Egipćani već više od dva tjedna na ulicama traže odlazak s vlasti.

Štrajk je zahvatio cijeli Egipat, a u njemu je naftni, željeznički i telekomunikacijski sektor. Glasnogovornik ministarstva nafte Hamdi Abdel-Aziz je rekao kako u naftnom sektoru štrajka dvije tisuće radnika. Traže veću plaću i transparentnost u isplaćivanju menadžera. Radnici Nacionalnog željezničkog vijeća traže duže ugovore te očekuju da će direktori s njima sjesti za stol i raspraviti o njihovim zahtjevima.

Vlada tvrdi da će Egipat pasti u kaos

Bolje plaće traže i radnici industrije čelika te državne tvrtke Kanal Suez. U luci Aleksandriji štrajkaju stotine čistača ulica i administrativnog osoblja zbog zamrzavanja plaća. U međuvremenu, egipatski prosvjedi su ušli u 17. dan, a demonstranti nastavljaju s okupacijom Trga Tahrir u Kairu te traže odlazak predsjednika.

Vladini službenici nastavljaju s kampanjom u kojoj tvrde da će Egipat pasti u kaos, ako se odmah ne prekine 30-godišnja Mubarakova vladavina.

Pročitajte više