Novi projekt Nazorove: Nabavili stanove za maloljetne majke s djecom koje roditelji izbace na ulicu

Foto: Shutterstock

DJEČJI Dom Zagreb prošlog je mjeseca pokrenuo novi projekt organiziranog stanovanja za mlade majke, od kojih su neke i maloljetne. Tako su krajem veljače u stanu kojeg je Dom dobio na korištenje od jedne banke, smjestili dvije mlade majke s djecom, a od kojih je jedna maloljetna i još uvijek ide u školu.

Naime, krajem 2013. pokrenuli su hvale vrijednu akciju "SAČUVAJMO NJIHOV ZAGRLJAJ" u kojoj se stavila veća pozornost na kvalitetu skrbi o mladim majkama i njihovoj djeci tijekom boravka u Majčinskom domu u Nazorovoj. Budući da prema Zakonu o socijalnoj skrbi imaju pravo boraviti kod njih u Domu samo do godine dana starosti djeteta, u Domu su se odlučili pokrenuti ovu akciju.

Ravnateljica Doma Jasna Ćurković Kelava, za Index je rekla kako su od tada zahvaljujući sponzorima itekako poboljšali stambene uvjete Majčinskog doma, a za nastavak skrbi o majkama s djecom nakon godine dana starosti djeteta krajem 2015. godine dobili su dva stana od Grada Zagreba.

Novost je što su prošli mjesec započeli s organiziranim stanovanjem, pa su tako dobili potpuno opremljen stan od jedne banke.

U stanu dok se ne osamostale

"U stanu će majke, u ovom slučaju 17-godišnjakinja i 19-godišnjakinja, boraviti sa svojom djecom dok se sigurno ne osamostale. Naime, mlade majke, često maloljetne, zbog neplanirane trudnoće, bez podrške obitelji ili partnera, nezbrinute, mogu boraviti u Domu dok im dijete ne napuni godinu dana. Neke od njih po otpustu imaju neko rješenje, no većina treba i dalje stručnu i materijalnu podršku za nastavak školovanja, stjecanje zanimanja, traženje posla, stana.

Preteško je za mladu osobu da uz brigu o djetetu odradi sve to bez ičije pomoći. I same su još djeca koja uče biti sto bolji roditelj, motivirane djetetom nastoje svladati brojne prepreke i ostati s njim, uklopiti ga u svoj život.U tome im društvo treba više pomagati", rekla je Ćurković Kelava.

Jedna od majki, doznajemo, još pohađa školu, dok su drugu uspjeli zaposliti putem javnih radova u Domu. Za vrijeme dok su u školi odnosno na poslu u Domu su im  djeca na cjelodnevnom boravku.

Zaklada im donira 2000 kuna mjesečno

"U Akciji je s nama od početka i Zaklada Vaša pošta koja pomaže kroz program životnog osiguranja tako da po izlasku iz Doma majke za koje nađe sponzora dobivaju po 2000,00 kuna mjesečno pune dvije godine. To će im itekako pomoći u procesu osamostaljivanja i skrbi o djetetu.Uz sve navedeno i stalnu stručnu podršku , uključene su i u EU projekt osobnog mentorstva u partnerstvu Doma i Udruge Svima. Cilj nam je da dijete ostane uz svoju mamu,da zajedno samostalno funkcioniraju, da ih otrgnemo iz začaranog kruga socijale", rekla je ravnateljica.

"Predložit  ćemo da i Zakon o socijalnoj skrbi kroz izmjene i dopune omogući organizirano stanovanje majki s djecom nakon godine starosti djeteta kako bi se većem broju korisnica iz ove vrlo osjetljive skupine pružila sveobuhvatna podrška i kako bi ishodi bili bolji", rekla je Ćurković Kelava.

Ravnateljica je kazala kako godišnje 15-20 mladih majki, s još toliko dječice, prođe kroz njihov Majčinski dom. Neke od njih ponovo prihvati obitelj unatoč prvotnom odbacivanju, kad se malo smire negativne emocije i poradi na uspostavljanju potrganih veza.

"Pratit ćemo napredak ovih dviju mama, kad postanu dovoljno snažne i spremne za odlazak u samostalan život, u stan će useliti druge. Za godinu, dvije. Bilo bi dobro da je više ovih stanova, više bi ih moglo imati šanse za normalan život sa svojim djetetom", kazala je Ćurković Kelava.

Pročitajte više