Novi ravnatelj policije bi se žestoko obračunao s korupcijom, ali nedostaje mu novca

PROAKTIVNI pristup u policijskom radu, odnosno suzbijanje organiziranog kriminala, korupcije, zloporabe droga i gospodarskog kriminala bit će više zastupljeni u budućem radu policije, najavio je danas Oliver Grbić, novi ravnatelj policije, u sklopu sjednice Vijeća za praćenje suzbijanja korupcije.

Svega 20 posto

Naime, spomenuti su poslovi u policijskom radu do sada bili zastupljeni sa svega 20 posto, objasnio je Grbić, dodajući da će se naglasak ubuduće više staviti na preventivu, a ne na represiju. Nadalje je istaknuo da je za provođenje cijelog projekta policijskog USKOK-a potrebno izdvojiti između 55 i 60 milijuna kuna kojih nakon rebalansa proračuna, naravno, nema.
Riječi je bilo i o aferi kamioni te o "case tracking" sustavu USKOK-a, u kojeg je do sada uloženo oko 500 tisuća eura, a potrebno je još oko dva milijuna. Ipak, najveća se polemika vodila oko slučaja istrage čelnika Hypo banke u Austriji.

U Hrvatskoj sve stalo

Prema riječima Ingrid Antičević Marinović, tragovi istrage doveli su do Hrvatske, gdje je sve stalo budući da austrijsko tužiteljstvo nije dobilo odgovore od hrvatske Vlade i Ministarstva financija.  Glavni državni odvjetnik, Mladen Bajić, na upit bivše ministrice pravosuđa odgovorio je kako se na slučaju radi u osječkom županijskom odvjetništvu budući da je vezan uz Slavonsku banku.

U nastavku sjednice raspravljalo se o slučaju Hrvoja Appelta, novinara koji se upustio u pisanje o korupciji i potom dobio otkaz, te o informacijama Roberta Matijevića, vezanima uz ilegalni uvoz nafte i kave.

Pročitajte više