Novi rekordi na Wall Streetu, porasle dionice tehnoloških kompanija

Foto: EPA

Na Wall Streetu je jučer S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, što se uglavnom zahvaljuje rastu cijena dionica tehnoloških kompanija, dok su podaci o inflaciji bili u skladu s očekivanjima.

Dow Jones ojačao je 0.12 posto, na 38.996 bodova, dok je S&P 500 porastao 0.52 posto, na 5.096 bodova, a Nasdaq indeks 0.90 posto, na 16.091 bod.

Pozitivan utjecaj na tržište

Novi rekordni dosezi S&P 500 i Nasdaq indeksa ponajviše se zahvaljuju rastu cijena dionica tehnoloških divova, kao što su proizvođači čipova Nvidia i Advanced Micro Devices.

Pozitivno su na tržište utjecali i podaci o inflaciji, koji su bili u skladu s očekivanjima. U siječnju je indeks cijena za osobnu potrošnju, uključujući energiju i hranu, porastao za 0.3 posto na mjesečnoj i 2.4 posto na godišnjoj razini.

Čelnici Feda poručuju da nema razloga žuriti s rezom kamata

To je donekle učvrstilo procjene na tržištu da bi američka središnja banka mogla početi smanjivati kamatne stope u lipnju, dok čelnici Feda poručuju da nema razloga žuriti s rezom kamata.

Ponajviše zahvaljujući euforiji u vezi razvoja umjetne inteligencije, burzovni su indeksi u veljači porasli već četvrti mjesec zaredom.

U proteklom mjesecu Dow Jones porastao je 2.2 posto, dok je S&P 500 skočio 5.2, a Nasdaq indeks 6.1 posto.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0.07 posto, na 7.630 bodova, a frankfurtski DAX 0.44 posto, na 17.678 bodova. No, pariški CAC oslabio je 0.34 posto, na 7.927 bodova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.