Novi rekordi na Wall Streetu

Ilustracija: EPA

Na Wall Streetu je jučer S&P 500 indeks dosegnuo nove rekordne razine, kao i Nasdaq, što se ponajviše zahvaljuje daljnjem rastu cijena dionica tehnološkog sektora.

Dow Jones oslabio je 0.17 posto, na 38.647 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0.23 posto, na 5433 boda, a Nasdaq 0.34 posto, na 17.667 bodova.

Nakon četiri dana rasta S&P 500 i Nasdaq dosegnuli su nove rekordne razine. Pritom su najviše porasle cijene dionica proizvođača čipova i tehnoloških kompanija, u prosjeku oko 1.5 posto.

Rast cijena dionice Nvdije i Tesle

Najveća pojedinačna dobitnica bila je dionica Broadcoma, koja je poskupila više od 12 posto, nakon što je taj proizvođač čipova podigao prognoze svojih prihoda, a znatno je porasla i cijena dionice Nvdije, za 3.5 posto.

Nešto veći cjenovni skok imala je i dionica Tesle, za 2.9 posto, nakon što su dioničari te kompanije odobrili Elonu Muska kompenzacijski paket od 56 milijardi dolara.

"I dalje je to uglavnom priča o tehnološkim dionicama, jer kada gledate šire tržište, ne vidite sudjelovanje koje biste željeli vidjeti na zdravijem tržištu", kaže Paul Nolte, analitičar u tvrtki Murphy & Sylvest.

Fed će do kraja godine kamatne stope smanjiti samo jednom

Najnoviji podatak o rastu broja Amerikanaca koji su prošloga tjedna zatražili naknadu zbog nezaposlenosti te neočekivani pad proizvođačkih cijena u svibnju podržali su nade investitora da bi američka središnja banka ipak mogla smanjiti kamatne stope u ovoj godini više nego što se procjenjuje.

Fed je, naime, u srijedu objavio procjene prema kojima bi do kraja godine kamatne stope smanjio samo jednom jer je inflacija i dalje znatno viša od njegove ciljane razine od 2 posto.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0.63 posto, na 8163 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 1.96 posto, na 18.265 bodova, a pariški CAC 1.99 posto, na 7708 bodova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.