Novi Sad: Uhićeni maloljetnici zbog rušenja nadgrobnih spomenika

NOVOSADSKA policija priopćila je u srijedu da je uhitila dvoje maloljetnika "pod sumnjom da su u noći između 27. i 28. rujna srušili i oštetili 80 nadgrobnih spomenika na Katoličkom groblju u Novom Sadu", javljaju beogradski mediji.

Načelnik Kriminalističke policije Boško Arsenijević rekao je da su uhićeni mladić i djevojka, srednjoškolci iz Novog Sada, te da su spomenike oštetili pod djelovanjem "veće količine alkohola i bez ikakvih političkih ili vjerskih motiva".

Maloljetnici su, rekao je Arsenijević, priznali krivnju, i dodao da će o daljoj sudbini osumnjičenih odlučiti sudac za maloljetnike i Centar za socijalni rad.

Danas je na novosadskom Katoličkom groblju održana zajednička molitva svih crkava u Novom Sadu. Molitvu je služio beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, pred oko nekoliko stotina vjernika i predstavnika porodica sahranjenih na tom groblju, kao i predstavnika Srpske pravoslavne crkve, Grkokatoličke i protestantskih crkava iz Novog Sada.

Veleposlanik Vatikana u Srbiji i Crnoj Gori nadbiskup Eugenio Sbarbaro novinarima je rekao kako mu je "žao što se prvi put u 40 godina služenja Svetom Ocu nalazi na jednom groblju koje je obeščašćeno". "Pridružujem se u moje i ime Svetog oca svima onima koji su osudili ovaj vandalski čin", rekao je Sbarbaro.

Pročitajte više