Novi Sad: Zapovjednik paravojne postrojbe odbio svjedočiti

NEKADAŠNJI zapovjednik paravojne dobrovoljačke postrojbe iz okolice Vukovara 1991. godine Milan Lančužanin zvani "Kameni", odbio je svjedočiti u istražnom postupku koji je novosadskom Okružnom sudu pokrenut protiv Miroljuba Vujovića i Stanka Vujanovića, te još četvorice osumnjičenih za ratni zločin na Ovčari kod Vukovara 1991. godine.

Beogradski dnevnik "Glas javnosti" prenosi izjavu Lančužaninovog odvjetnika Veljka Delibašića da njegov klijent ne može svjedočiti "sve dok ne bude oslobođen čuvanja vojne i državne tajne i dok u istom postupku ima svojstvo osumnjičenoga pred Haaškim tribunalom".

"Ako bi moj branjenik bio saslušan u Okružnom sudu u Novom Sadu, a Haaški tribunal preuzeo ovaj postupak, onda bi došli u situaciju da Lančužanin u istoj istrazi bude svjedok i okrivljeni, što je neprihvatljivo", kazao je odvjetnik Delibašić. On je dodao da su Lančužanina haaški istražitelji ispitivali 11. veljače, da se "tada branio šutnjom", te da "Lančužanin nema obvezu svjedočiti o događajima u Vukovaru pred domaćim pravosudnim organima sve dok mu sud ne skine svojstvo osumnjičenoga".

Direktorica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda Nataša Kandić izjavila je za Hinu da, prema njenim saznanjima, Lančužanin jest na listi osumnjičenih Haaškog tužiteljstva za slučaj Ovčara, te dodala da nema nikakvih zapreka da bude saslušan u svojstvu svjedoka u istražnom postupku koji se vodi u Novom Sadu, pa niti da bude osumnjičen zajedno s dosad osumnjičenom šestorkom, protiv koje se vodi istraga.

Zasad je poznato da su u pritvoru, uhićeni za vrijeme akcije "Sablja" nakon ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića 12. ožujka, nekadašnje vođe Teritorijalne obrane Vukovara Miroljub Vujović i Stanko Vujanović, te još dvojica čija imena istražni sudac u interesu istrage nije želio objaviti, dok su još dvojica osumnjičenih u bijegu.

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Dušan Mihajlović je, neposredno nakon uhićenja osumnjičenih u policijskoj akciji "Sablja", izjavio da je riječ o izravnim počiniteljima ratnog zločina na Ovčari kod Vukovara 1991. godine.

(Hina) ttag sb

Pročitajte više