Novi šef uprave: Kad kapaciteti budu premali, cijela KB Dubrava postaje covid-bolnica

Screenshot: HRT

ZAVRŠENA je zdravstvena inspekcija u Kliničkoj bolnici Dubrava - smijenjeno je Upravno vijeće zbog utvrđenih propusta.. Novi predsjednik Upravnog vijeća je Silvio Bašić, pročelnik Zavoda za neurologiju, koji je prije mjesec dana imenovan je i državnim tajnikom u Ministarstvu zdravstva.

Razriješene su dosadašnja predsjednica Grozdana Perić te članice Upravnog vijeća Kliničke bolnice Dubrava Veronika Laušin i dr. sc. Irena Jukić. Novim članovima imenovani su Jasminka Hlupić i Vedran Kranjčević.

Novi predsjednik Upravnog vijeća KB Dubrava Silvio Bašić gostovao je u Dnevniku HTV-a.

"Zadatak nije skidati glave"

"Moj prvi potez je odavno počeo, kad sam došao u bolnicu 2008. godine. U svakom trenutku sam se trudio podići kvalitetu pružanja usluge našim bolesnicima, kao i velika većina zdravstvenih djelatnika", rekao je novi šef Upravnog vijeća KB Dubrava Silvio Bašić.

Na pitanje hoće li smijeniti ravnatelja bolnice rekao je da zadatak novog UV-a nije da smjenjuje.

"Nije zadatak da skidamo glave, nego da omogućimo djelatnicima perjanice hrvatskog zdravstva, a to je KB Dubrava, da i dalje maksimalno profesionalno pružaju adekvatnu skrb našim bolesnicima. Ako bude potrebe poduzet ćemo sve potrebne mjere", rekao je Bašić.

"Nisu bitne formalne odluke, nego da o tome vodimo računa i o bolnici i o bolesnicima koji nisu bolesni od covida", dodao je.

Rekao je da liječnika, a posebno medicinskih sestara, nedostaje u cijeloj zemlji, pa tako i kod njih, kao i u drugim bolnicama.

"Pokušavamo napraviti najviše što možemo. U procesu je pojačanje kadrova, dolaze i sestre i liječnici", rekao je. 

Cijela KB Dubrava uskoro postaje covid-bolnica

Kazao je kako će cijela KB Dubrava postati covid-bolnica. 

"Ministarstvo se po napucima vlade trudilo da, koliko god je moguće, u KB-u Dubrava pružamo zdravstvenu skrb i ne-covid pacijentima. Nažalost, to više nije moguće. Očekujemo veliki priljev bolesnika odnosno priljev koji će premašiti sadašnje kapacitete i donesena je odluka da KB Dubrava postane covid-bolnica", kazao je novi šef Upravnog odbora bolnice.

Novinarka ga je pitala kad će KB Dubrava postati covid-bolnica. 

"Od onog trenutka kada kapaciteti budu premali, kad budemo morali aktivirati i dodatne kapacitete. Mjesta je sve manje, u cijeloj Hrvatskoj."

Onima koji smatraju da koronavirus nije opasan rekao je kako ih moli da dođu volontirati u KB Dubrava i uvjere se iz prve ruke. 

"Naša zadaća i naša funkcija bit će da maksimalno brzo svim djelatnicima KB Dubrava omogućimo da maksimalno profesionalno rade svoj posao"

Bašić je gostovao i u RTL-u Danas

Na pitanje o tome je li već održan prvi sastanak i je li Marušić smijenjen, Bašić je odgovorio opisom zadaća koje su pred novim Vijećem.

''Sastanak nije nešto što je nužno u ovoj situaciji, naravno da ćete biti obaviješteni o svim odlukama koje Upravno vijeće bude donijelo. Želim naglasiti da mi radimo kontinuirano, ja sam danas već bio tri puta u KB Dubravi od ranog jutra bez obzira na ovo imenovanje i tako ću nastaviti i kasnije. Uloga ovog Upravnog vijeća i mene kao predsjednika Upravnog vijeća nije smjena ravnatelja, naša zadaća i naša funkcija bit će da maksimalno brzo svim djelatnicima KB Dubrava omogućimo da maksimalno profesionalno, kao što su i do sada radili, rade svoj posao i omoguće maksimalno kvalitetno dobivanje zdravstvene skrbi svim našim bolesnicima'', istaknuo je Bašić i poručio da je ''Srećko Marušić i dalje ravnatelj bolnice''.

''Od prvoga dana 2008. kada sam došao ovdje svakoga dana trudio sam se maksimalno povećati kvalitetu pružanja zdravstvene skrbi našim pacijentima. Inspekcija Ministarstva zdravstva uočila je probleme, međutim, moram naglasiti da problemi nisu bili vitalno ugrožavajući - možemo ih svrstati u neke minorne probleme, ali je svakako naglasila nekoordiniranost, neusklađenost između koordinatora Kriznog stožera i Uprave bolnice i naglasila je da bi ta neusklađenost mogla, ne daj bože, sutra ili u budućnosti, ugroziti pružanje zdravstvene skrbi. Upravo zato je došlo do smjene Upravnog vijeća i ponavljam: naša funkcija je, naša zadaća, da omogućimo svim djelatnicima da pruže najbolju moguću zdravstvenu skrb našim pacijentima'', istaknuo je Bašić.

Što se tiče aktualnog stanja, Bašić je poručio: ''Mogu jamčiti da će svi pacijenti imati maksimalnu adekvatnu skrb u ovoj, ali i u svakoj drugoj bolnici u Republici Hrvatskoj. Mi moramo shvatiti da je ovo praktički ratno stanje, ovo nije normalno stanje. I moramo shvatiti da svi zdravstveni djelatnici, i bolnički i vanbolnički, od liječnika obiteljske medicine do epidemiologa i bolničkih liječnika, daju sve od sebe da pruže pacijentima maksimalnu zdravstvenu skrb. Ali niti jedan zdravstveni sustav na svijetu, pa niti u puno bogatijim zemljama, nije građen za ovakve situacije i ja molim i apeliram na ljude da to shvate i da se ne ljute na svoje liječnike primarne zaštite i da shvate da ne mogu maksimalno brzo doći na red, ali da budu sigurni da ćemo svi mi napraviti sve što je u našoj moći, a puno toga jest, da dobiju adekvatnu pravu zdravstvenu skrb - naglašavam, u situaciji ako se dogodi ono što svi mi ne želimo i što se, kako se nadamo, neće dogoditi da previše bolesnika u jednom trenutku dođe u bolnice, onda je upitno što će se dogoditi jer na to ne utječemo mi, nego stanovništvo Republike Hrvatske."

Pročitajte više