NOVI SKANDAL Bliski papin suradnik se predozirao na homoseksualnim orgijama

Foto: Twitter, 123rf
 
PRIJE tjedan dana talijanski Il Fatto Quotidiano je objavio šokantnu vijest o homoseksualnim orgijama katoličkog vrha koje je prekinula vatikanska policija.
 
Orgije su se odvijale u prostorijama u vlasništvu Kongregacije za nauk vjere, koja je između ostalog zadužena za istraživanje slučajeva pedofilije među svećenicima. Stan u kojemu se sve dogodilo koristi tajnik kardinala Francesca Coccopalmerija, čelnika Papinskog vijeća za zakonske tekstove.

The Times piše kako je kardinal papi predlagao da njegovog tajnika imenuje biskupom. Sada će, umjesto biskupske stolice, napustiti Vatikan.
 
"Duhovno se oporavlja" i čeka suđenje 
 
Neimenovani tajnik predozirao se na jednoj od orgija te je odvezen u bolnicu gdje su mu liječnici spasili život. Trenutno se "duhovno oporavlja" i čeka suđenje u jednom samostanu.
 
Vatikansko sudstvo u ovakvim slučajevima primjenjuje talijanske zakone, pišu mediji. Prema tome, zabludjelom svećeniku će biti dosuđena globa ili uvjetna kazna zatvora jer je riječ o prvom prekršaju.  
 
Skandali u Vatikanu
 
Il Fato navodi da je papa bio "izuzetno bijesan" kada je saznao za slučaj, koji se dogodio u isto vrijeme kao podizanje optužnice zbog pedofilije protiv kardinala Georgea Pella. 
 
Još u ožujku pojavile su se glasine da se svećenici širom Italije ponašaju nedolično: sudjeluju u orgijama, prostituciji i snimanju pornografskog sadržaja. Papa pokušava zaustaviti ovo neetično ponašanje još otkako je postao poglavar Crkve 2013. i često govori o zamkama i iskušenjima u koje svećenici mogu upasti.
Papa je odlučan u tome da provede brojne reforme koje nailaze na oštar otpor vatikanskih konzervativaca. 

"U samo nekoliko dana vidjeli smo pet problematičnih situacija u Vatikanu. Ovo uznemiruje duhove. Neće doći do šizme, ali papa je u očima mnogih izgubio kredibilitet", pišu svjetski mediji.

Pročitajte više