Novi slovački premijer tvrdio da više ne da "ni metak Ukrajini". Sad se predomislio

Foto: EPA/Profimedia

Slovački parlament podržao je jučer amandman koji bi ovlastio ministarstvo obrane da odobrava izvoz oružja utirući put javnim i privatnim tvrtkama za oružje da nastave naoružavati Ukrajinu. Time je došlo do totalnog preokreta predizbornog obećanja premijera Roberta Fica, koji je tvrdio da više neće poslati "nijedan metak" Kijevu.

Zakonodavno tijelo je tijesnom većinom odobrilo promjenu predloženog zakona. Predsjednica Zuzana Čaputová prethodno je stavila veto na prijedlog zakona koji odobren u ubrzanom postupku malo prije Božića, obrazlažući to time da ministarstvo obrane nije imalo stručne resurse za procjenu potencijalnih rizika od prodaje oružja po međunarodni ugled i sigurnost Slovačke.

"Oligarsi koji stoje iza Smera puno dobivaju prodajom oružja Ukrajini"

Ali kritičari očitog preokreta, jer je veto na izvoz oružja do sada bio u nadležnosti ministarstva vanjskih poslova i obavještajne službe SIS, rekli su da je Ficov stav protiv oružja u Ukrajini bio usmjeren na privlačenje glasova njegovoj stranci Smer na prošlogodišnjim izborima te da bi dobit koja bi se ostvarila od naoružavanja Kijeva osigurala nastavak izvoza.

"Oligarsi koji stoje iza Smera iz obrambenog sektora puno dobivaju time što mogu prodavati svoje proizvode u Ukrajini i uvijek je bilo jasno da će nastaviti sa svojim opskrbama", rekao je za Politico Jaroslav Naď, slovački ministar obrane u prethodnoj vladi.

Zlatno doba slovačke industrije oružja

Ruska invazija na Ukrajinu u veljači 2022. pokazala se vrlo profitabilnom za slovački obrambeni sektor, a naročito za proizvođača streljiva ZVS Holding, zajedničke tvrtke kćeri privatne MSM Grupe, koju je osnovao češki poduzetnik Jaroslav Strnad, i DMD Grupe u vlasništvu ministarstva obrane pod ministrom Robertom Kaliňákom.

U prvih sedam mjeseci 2023. ZVS Holding zabilježio je 44 milijuna eura prihoda u usporedbi s 40 milijuna eura za cijelu 2022., "uglavnom zbog ruske agresije u Ukrajini", navodi se na web stranici DMD Grupe. Tvrtka je predvidjela prihode od 80 milijuna eura tijekom cijele godine.

"Gotovo 100 posto proizvodnje streljiva ZVS Holdinga za sljedeće dvije ili tri godine prodano je Ukrajini", rekao je Naď pa dodao: “Odluke o povećanju proizvodnje, o prodaji Ukrajini, o pristupanju projektima Europske komisije o subvencioniranju oružja, sve su to političke odluke dioničara, a u slučaju ZVS Holdinga, gdje je 50 posto u vlasništvu ministarstva obrane, odnosno Roberta Kaliňáka".

Jednako dobro prošle su i druge tvrtke povezane sa Strnadom. Tvrtka za proizvodnju streljiva VOP Nováky, gubitaš u državnom vlasništvu koju je MSM Grupa iznajmila na 20 godina pod prethodnom Smerovom vladom, gotovo je učetverostručila svoje prihode 2022. u odnosu na prethodnu godinu na 77 milijuna eura, skočivši s gubitka od 4 milijuna eura na dobit od gotovo 22 milijuna eura.

Što je o naoružavanju Ukrajine ranije govorio aktualni premijer?

Slovački uobičajeni pristup naoružavanju Ukrajine u oštrom je sukobu s Ficovim prethodnim izjavama.

"Oružje samo produljuje vojne sukobe koji nemaju vojna rješenja i dovest će do stotina tisuća dodatnih smrti", rekao je tadašnji oporbeni čelnik veleposlanicima u Slovačkoj iz zemalja EU, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a na skupu prošlog travnja, objašnjavajući svoje protivljenje naoružavanju Ukrajine - barem iz vojnih zaliha Slovačke.

No nakon pobjede na izborima Fico se promijenio. "Ako neka tvrtka želi proizvoditi oružje i izvoziti ga negdje, naravno da ih nitko neće spriječiti u tome", rekao je nakon sastanka s Kaliňákom 6. studenog. Od izbora 30. rujna pozornost je usmjerena na odnose između Smerovih političara i proizvođača oružja.

Nakon što je odslužio tri mandata u rasponu od 10 godina kao ministar unutarnjih poslova, Kaliňák je bio prisiljen napustiti dužnost 2018. poslije notornog dvostrukog ubojstva istraživačkog novinara Jána Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kušnírove. Sljedeće godine osniva tvrtku Liwa Arms Slovakia, čija je osnovna djelatnost prodaja oružja i streljiva.

Sjedište tvrtke bilo je registrirano u gradu Dubnica nad Váhom, u zapadnoj Slovačkoj, na istoj adresi kao i više tvrtki u vlasništvu osnivača Strnada i njegovog sina Michala, uključujući MSM Grupu, njihovu glavnu slovačku tvrtku.

Oporba tvrdila da se radi o očitom sukobu interesa

"Vlasnik imovine je ZVS Holding, koji je pola u vlasništvu slovačke države, a pola MSM Grupe", rekao je Andrej Čírtek, glasnogovornik MSM-ove matične kompanije sa sjedištem u Pragu, govoreći o zajedničkom vlasništvu kompanija.

Kad se Kaliňák vratio u vladu prošlog listopada, preuzeo je resor obrane. Među prvim prijedlozima zakona koje je Ficova koalicija predstavila bio je amandman na Zakon o nadležnostima, kojim je Kaliňákovom ministarstvu obrane prepušteno pravo veta na izvoz oružja.

Opozicija je vidjela jasan sukob interesa u Kaliňákovu ministarstvu, koje odlučuje o dozvolama za izvoz oružja.

"Kaliňák će moći eliminirati konkurenciju jednom odlukom [o zahtjevu za licencu]", rekla je zastupnica Veronika Remišová iz stranke Za ľudí (Za ljude) za dnevnik Pravda. "Pravi učinak amandmana bit će da nitko neće dobiti izvoznu dozvolu osim ako je odobri njihov poslovni konkurent i novi gospodar industrije naoružanja, ministar obrane Robert Kaliňák."

Što je sve Slovačka poslala Ukrajini?

Bez obzira na Ficov stav protiv slanja oružja, ostaje činjenica da je Slovačka već poslala Ukrajini 671 milijun eura vojne pomoći prije nego što je on preuzeo vlast. To je uključivalo svih 13 lovaca Mig-29, zajedno s jedinom baterijom S-300 SAM, sustavom protuzračne obrane koji su naslijedili od bivše Čehoslovačke 1993., oko 30 borbenih vozila BMP i 10 samohodnih haubica Zuzana 2.

"Skladišta su prazna ", rekao je zapadni dužnosnik kojeg je prošle jeseni citirao BBC.

Pitanje koje se nameće o budućnosti nije, dakle, što će od vojnih viškova Bratislava poslati u Kijev, već tko će profitirati od novog izvoza - i hoće li slovačka sigurnost i reputacijski interesi biti zaštićeni u tom procesu.

Ulažući veto na Zakon o nadležnostima, predsjednica Čaputová obrazložila je da "ministarstvo obrane ne može, i tehnički ne može, imati pristup istoj kvaliteti informacija o stanju ljudskih prava, sigurnosti i demokracije u drugim zemljama, kao što je dostupno stranim ministarstvima i obavještajnoj službi SIS. A ipak, te informacije su ključne za procjenu zahtjeva za izvozne dozvole za oružje iz perspektive slovačke vanjske politike, sigurnosti i komercijalnih interesa".

Pročitajte više