Novi soj korone izazvao uzbunu. Ovo su najbolji i najgori scenariji

Foto: EPA

ZNANSTVENICI upozoravaju da se nova, južnoafrička varijanta koronavirusa nazvana B.1.1.529, koja ima 30-ak mutacija zbog kojih bi mogla biti zaraznija i otpornija na protutijela, počela širiti svijetom.

 

Nakon što je prvo zabilježena u Južnoafričkoj Republici i Bocvani, a nedugo potom i u Hong Kongu, Zimbabveu i Namibiji, izraelski i belgijski stručnjaci danas su objavili da je potvrđena i u tim zemljama.

Za sada je sekvenciranjem genoma identificiran relativno mali broj od 100-tinjak slučajeva, međutim stručnjaci ističu da bi ih u opticaju moglo biti mnogo više. Svi slučajevi, uključujući i onaj u Hong Kongu i Izraelu, povezani su s Afrikom.

Države iz predostrožnosti ukidaju avionske veze s ugroženim regijama

Glavna medicinska savjetnica britanske Agencije za zdravlje i sigurnost Susan Hopkins upozorila je da nova varijanta izaziva najveću zabrinutost od svih varijanti koje smo do sada imali prilike vidjeti te da ima razine prijenosa koje nisu zabilježene od početka pandemije.

Ustvrdila je da je vrijednost R, odnosno efektivni reprodukcijski broj varijante B.1.1.529 u Južnoafričkoj Republici trenutno oko 2. Kada je R veći od 1, epidemija raste eksponencijalno. Međutim, efektivni reprodukcijski broj ovisi o brojnim čimbenicima – od udjela procijepljenih i preboljelih, preko nefarmakoloških mjera koje su na snazi, do vremenskih prilika te gustoće i ponašanja stanovništva – tako da je prerano reći kako će on izgledati u budućnosti.  

Zbog straha da bi se varijanta mogla proširiti svijetom, Europska komisija u četvrtak je objavila planove za obustavljanje linija iz Južnoafričke Republike, a Engleska i Škotska su priopćile da zabranjuju letove iz šest zemalja u regiji.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da "pomno prati" novu varijantu, a danas je sazvala tehnički sastanak kako bi se utvrdilo treba li je označiti varijantom od "interesa" ili od "zabrinutosti". U popodnevnim satima objavljeno je da se nova varijanta zove omikron.

"Ovo je varijanta koju treba pratiti, rekla bih da smo zabrinuti. No mislim da biste i htjeli da brinemo", rekla je u četvrtak Maria van Kerkhove, epidemiologinja i tehnička voditeljica WHO-a za covid-19.

WHO: Ne treba žuriti s uvođenjem restrikcija za putovanja

WHO je u petak upozorio zemlje da ne uvode ishitreno ograničenja putovanja zbog nove varijante ističući da bi trebale zauzeti pristup temeljen na riziku i znanosti.

"Zatvoreni sastanak stručnjaka u Ženevi, koji je sazvao WHO, počeo je u podne kako bi se ocijenila nova varijanta i označila kao varijanta od interesa ili varijanta od zabrinutosti", rekao je glasnogovornik Christian Lindmeier.

Vlasti diljem svijeta u petak su s uzbunom reagirale na novu varijantu, a EU i Britanija su među prvima pooštrile granične kontrole dok znanstvenici pokušavaju otkriti je li mutacija otporna na cjepivo.

"U ovom trenutku upozorava se na provedbu mjera za putovanja", rekao je Lindmeier na brifingu UN-a u Ženevi.

"WHO preporučuje da zemlje nastave primjenjivati ​​znanstveni pristup koji se temelji na riziku pri provedbi mjera putovanja", dodao je.

Trebat će nekoliko tjedana da se utvrdi zaraznost nove varijante te učinkovitost cjepiva i lijekova protiv nje, rekao je, napominjući da je do sada prijavljeno 100-tinjak sekvenciranih slučajeva nove varijante.

Tulio de Oliveira, direktor Centra za epidemijski odgovor i inovacije u Južnoafričkoj Republici, rekao je pak:

"Nažalost, otkrili smo novu varijantu koja je razlog za zabrinutost... Nažalost, očekujemo vrlo velik porast broja infekcija."

Koji je najgori scenarij koji možemo očekivati od B.1.1.529?

S pojavom nove varijante nameće se pitanje koji je najbolji, a koji najgori mogući scenarij koji ona sa sobom nosi. Najgore što se može dogoditi jest da će mutacije novoj varijanti povećati zaraznost, omogućiti joj da izbjegava imunitet razvijen cjepivima te da će ona povećavati virusni teret u organizmu i uzrokovati teže kliničke slike. U tom scenariju virus bi se proširio svijetom, a mi ga ne bismo mogli zaustaviti samo obustavom letova iz Afrike.

Prema Raviju Gupti, profesoru kliničke mikrobiologije na Sveučilištu Cambridge, dvije mutacije na B.1.1.529 povećavaju infektivnost i smanjuju prepoznavanje antitijela.

"Prisutne mutacije svakako izgledaju kao razlog za veliku zabrinutost", rekao je.

Južnoafrički ministar zdravstva Joe Phaahla rekao je da varijanta izaziva "ozbiljnu zabrinutost" te da je ona uzrok eksponencijalnog povećanja prijavljenih slučajeva, što je čini "velikom prijetnjom".

Naime, dnevni broj zaraženih u toj zemlji u srijedu je dostigao 1200, u odnosu na 106 ranije u mjesecu.

;

Za sada se čini da B.1.1.529 ne uzrokuje teže kliničke slike od delte, no s vremenom će stvari postati jasnije jer je južnoafrička varijanta tek nedavno otkrivena.

Za očekivati je da će cjepiva bar u nekoj mjeri smanjivati postotak hospitalizacija i smrti, čak i ako je virus uspješan u zaobilaženju imuniteta posredovanog protutijelima jer cjepiva ne potiču samo stvaranje protutijela za virusni protein šiljak već i stanični imunitet koji pružaju T limfociti. Naime, iako nova varijanta posjeduje 30-ak mutacija, i dalje je velika većina strukture proteina zadržana, pa će T limfociti i dalje prepoznavati inficirane stanice. Također, preboljeli imaju imunitet i na neke druge proteine virusa, a ne samo na šiljak. Hoće li taj imunitet biti dovoljan da se populacija zaštiti nadocjepljivanjem novim dozama postojećih cjepiva, tek će trebati vidjeti. Ako neće, a nova varijanta će početi istiskivati deltu i dominirati, trebat će hitno početi razvijati nova cjepiva za B.1.1.529.

Nova cjepiva mogla bi se početi distribuirati u nekoliko mjeseci

Virusni imunolog Ilija Brizić kaže da bi se nova cjepiva, ako bude potrebno, mogla početi distribuirati u roku od nekoliko mjeseci.

"Toliko bi trebao trajati proces izrade, testiranja i odobravanja", kaže Brizić.

"Naravno, u početku će opet problem biti velika potreba za novim cjepivima. Smatram da se i dalje treba cijepiti postojećim cjepivima, jer čak i ako cjepiva budu djelovala slabije i dalje će pomoći jer će sigurno razina protutijela i T limfocita biti važna", dodaje.

Postojeća cjepiva razvijena su za alfu, ali tri doze dobro štite od delte, dok dvije doze značajno smanjuju broj hospitalizacija i smrti.

Što možemo očekivati u najboljem slučaju?

U najboljem slučaju novi soj bi mogao biti zarazniji od delte i istovremeno uzrokovati puno blaže simptome. Oni bi s vremenom mogao istisnuti deltu i postati endemska bolest s kojom bismo mogli lakše živjeti, poput prehlade.

Druga dobra mogućnoest je da novi soj neće biti istovremeno dovoljno zarazan i otporan na protutijela da bi nadvladao dominaciju delte pa se neće proširiti svijetom već samo u populacijama koje nisu cijepljene ili imune na deltu zahvaljujući prebolijevanju. No,podaci pokazuju da je šansa za to mala.

Brizić ističe da će novoj varijanti, ako je zaista bolja u izbjegavanju protutijela stečenih cijepljenjem ili prebolijevanjem, već to biti dovoljno da pobijedi deltu, odnosno da joj neće trebati i veća infektivnost.

"Teško je o tome spekulirati. Trebat će vidjeti kako će se nova varijanta širiti u područjima u kojima se delta intenzivno širi. Ključno će biti saznati hoće li nova varijanta narušiti zaštitu", dodaje.

Također je moguće da će B.1.1.529 biti uspješnija u širenju od delte, ali da neće izazivati toliko teške kliničke slike.

Brizić kaže da bi to bila dobra opcija, ali i da je najmanje vjerojatna.

Izuzetno velik broj mutacija

Kako smo već pisali na Indexu, varijanta B.1.1.529 izdanak je stare varijante poznate kao B.1.1, koja je svojevremeno izazivala zabrinutost zbog toga što je dijelom mogla zaobići imunosni odgovor. Dok delta ima dvije mutacije na proteinu šiljak, a beta tri, nova varijanta ih ima najmanje 10, a prema nekim britanskim stručnjacima čak 30.

Prvi slučajevi nove varijante prikupljeni su u Bocvani 11. studenog, a najraniji u Južnoafričkoj Republici zabilježen je tri dana kasnije. Slučaj otkriven u Hong Kongu bio je 36-godišnji muškarac koji je imao negativan PCR test prije leta iz Hong Konga u Južnoafričku Republiku, gdje je boravio od 22. listopada do 11. studenog. Test je bio negativan po povratku u Hong Kong, ali je kasnije 13. studenog bio pozitivan dok je muškarac još bio u karanteni.

Virolog Imperial Collegea zabrinut šiljkom

Novu varijantu identificirao je Tom Peacock, virolog s Imperial Collegea u Londonu, koji je objavio detalje na forumu za dijeljenje sekvenci i na Twitteru.

"Izvoz varijante u Aziju implicira da bi mogla biti raširenija nego što bi samo sekvenciranje impliciralo. Također, iznimno duga duljina grane i nevjerojatno velika količina mutacija na šiljku ukazuju na to da bi to mogla biti varijanta od stvarne zabrinutosti (predviđa se bijeg od većine poznatih monoklonskih protutijela)."

Profil mutacija na šiljku varijante B.1.1.529 opisao je kao "stvarno grozan" i "užasan".

"Vrijedi naglasiti da su brojevi u tom dijelu Afrike, koji je prilično dobro uzorkovan, vrlo niski, no varijantu bi trebalo vrlo brzo početi pratiti zbog užasnog profila šiljka (moglo bi se nagađati da bi ta varijanta mogla antigenski biti gora od gotovo bilo koje druge)", upozorio je.

Pročitajte više