NOVI TALIJANSKI VELEPOSLaNIK U NASTUPNOM POSJETU PULI

Novi veleposlanik Italije u Hrvatskoj Alessandro Grafini danas je posjetio Pulu gdje je u razgovoru s istarskim županom Ivanom Jakovčićem najavio mogućnost otvaranja ureda talijanskog konzulata u Puli i Bujama.

U pratnji veleposlanika Grafinija prilikom nastupnog posjeta Puli bili su talijanski konzul u Rijeci Roberto Pietrosanto i direktor Talijanskog instituta za kulturu Flavio Andresi.

Najavivši mogućnost otvaranja ureda talijanskog konzulata u Puli i Bujama, veleposlanik Grafini rekao je da bi to uveliko olakšalo komunikaciju Istrana s Italijom budući da su za potrebne dokumente morali odlaziti u konzulat u Rijeku. On je izrazio zadovoljstvo položajem pripadnika talijanske nacionalne zajednice u Istri.

"Imati multietničku i multikulturalnu regiju kao što je Istra danas predstavlja veliko bogatstvo. Stoga je suradnja između Italije i Hrvatske na ovom području iznimno važna", kazao je veleposlanik Alessandro Grafini.

Župan Jakovčić izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim angažmanom talijanske vlade u Istri, posebice kada je u pitanju školstvo i djelovanje zajednice Talijana u Istri što je samo potvrda, kako je rekao, "priznanja Republike Italije za talijansku komponentu u Istri". On je stoga pozvao veleposlanika Grafinija da svojim angažmanom pridonese podizanju razine života pripadnika talijanske manjine u Istri.

Jakovčić je talijanske dužnosnike izvijestio o projektu "Brijuni-Rivijera" u sklopu kojega se, kako je rekao, poput poznatih talijanskih turističkih destinacija Riminija i Lignana, želi maksimalno iskoristiti bogatstvo prirode brijunskog priobalja za elitni turizam.

U nastavku boravka u Puli talijansko izaslanstvo posjetit će talijansku osnovnu i srednju školu u Puli, zajednicu Talijana, a sastat će se i s pulskim gradonačelnikom Lucianom Delbiancom.

(Hina) dspo mć

Pročitajte više