Novi ukrajinski tenk Frankenstein utjerat će Putinu strah u kosti

Foto: EPA

Od prve velike tenkovske bitke kod francuskog grada Cambraija 20. studenog 1917. godine, mnogi su proricali sumrak ovih oklopljenih zvijeri. Ipak, više od 100 godina kasnije metalna kutija s gusjenicama i topom još uvijek dominira bojnim poljima istočne Europe. Prilagodljivost osnovne tenkovske platforme danas je jednako vrijedna kao što je bila u Cambraiju, za The Telegraph piše bivši pukovnik britanske vojske Hamish de Bretton-Gordon.

Ukrajina je srušila pretpostavke o budućnosti ratovanja. Na Zapadu smo mi, "generali iz fotelje", gledali na tehnologiju kao put do pobjede. Britansko Ministarstvo obrane možda je u tome otišlo predaleko, a sljedeća britanska vlada morat će to hitno riješiti. Kopneni rat u Europi s Rusijom još je uvijek moguć, ali teško izvediv s naših 100 tenkova i 70.000 vojnika.

Odgovor na masovne napade dronovima

Nova pošast masovnih napada dronovima zaokuplja umove. Čini se da Laboratorij za obrambenu znanost i tehnologiju ima odgovor u vidu laserskog sustava Dragon Fire, koji može oboriti više bespilotnih letjelica za 10 funti po hicu, ali neće biti spreman još nekoliko godina. Nijemci, majstori razvoja oklopnog ratovanja, možda su smislili održivo rješenje: tenk Frankenstein, koji je očito već na putu za Ukrajinu.

Ovaj modificirani tenk Leopard 1, s automatskim mitraljezom Skymaster kalibra 35 mm, utjerat će strah u srce Vladimira Putina. Što je najvažnije, bit će spreman uskoro, može oboriti više dronova po niskoj cijeni, vrlo je mobilan i pruža visoku razinu zaštite posadi. A već smo vidjeli kako topovi kalibra 35 mm na drugim vozilima uništavaju ruske tenkove.

Tenk koji može preuzeti ključan zadatak

Korištenje skupih projektila za obaranje tisuća jeftinih bespilotnih letjelica je neodrživo i to su iskorištavali ruski osvajači. Ali ovaj tenk, s tisućama komada jeftinog streljiva, može preuzeti taj zadatak.

Drugi je važan element da je proizvođač tenkova Rheinmetall otvorio radionicu u Ukrajini. Ovo je vitalni korak prema pružanju Kijevu potrebnih resursa za proizvodnju i popravak naoružanja u zemlji, umjesto oslanjanja na skupi i ponekad zakašnjeli uvoz.

Preokretanje ravnoteže u korist Ukrajine 

To bi moglo preokrenuti ravnotežu u korist Ukrajine, kao i bilo koje drugo oružje u nadolazećim mjesecima. Čini se vjerojatnim da će onaj tko pobijedi u borbi dronovima dobiti i ovaj rat.

Trenutačno se Ukrajina čini vještijom i inovativnijom u ovom području, a pojava ovog tenka ne samo da bi mogla pomoći kopnenim snagama da pobijede već i zaštititi gradove i sela koja su često meta ruskih bespilotnih letjelica.

Tenk Frankenstein ima itekako smisla na modernom bojnom polju; to možda i nije tenk u strogom smislu, ali tenkisti vole misliti da su oduvijek fleksibilni i prilagodljivi. Konačno, u Prvom svjetskom ratu su sišli s konja, na veliku žalost mnogih.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.