VIDEO IZ MAKARSKE Hoteli u Tučepima obranjeni, požar se širi prema Biokovu

Foto: Maja Gujinović, Ivo Čagalj Pixsell

TURISTI iz triju tučepskih hotela Jadran, Neptun i Tamaris te žitelji nastanjeni u ulicama u istočnom dijelu Tučepa, evakuirani su do ranih jutarnjih sati u ponedjeljak zbog požara koji je buknuo oko 2.30 u Gornjim Tučepima i zaprijetio stambenim objektima, doznaje se u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu (DVD) Tučepi. Stanje se tijekom prijepodneva još dodatno pogoršalo, a onda je stigla vijest kako se bura smirila što će olakšati posao vatrogascima u borbi s vatrenom stihijom.

MAKARSKA U 10:50

Video niže je snimljen u rano jutro



U rano jutro više od 200 vatrogasaca uspjelo je obraniti hotele i spriječiti da ih zahvati vatrena stihija.
U ranim jutarnjim satima vatra nošena burom širi se iz smjera Tučepa u pravcu Makarske, pa vatrogasci procjenjuju da će biti poteškoća u gašenju požara tijekom dana. Također navode kako u borbi s vatrom tijekom noći nitko od vatrogasaca i mještana Tučepa nije ozlijeđen.

Iz minute u minutu

16:45 Iz DVD-a Tučepi javljaju da su tri tučepska hotela kao i ostatak naseljenog područja - obranjena. Požar se širi prema Biokovu, gore borove šume. S vatrenom stihijom se i dalje bori više od 300 vatrogasaca.

14:00 Dok se situacija smiruje, policija ima nova saznanja o uzrocima požara. Više.

13:09 SLUČAJNOST ILI? Oba požara kod Makarske izbila u isto vrijeme. Policija istražuje i pirotehniku sa svadbe kao uzrok požara. Više.

12:25 Na požarište kod Makarske iz vojarne „Kralj Zvonimir“ u Kninu upućeno je 50 pripadnika Oružanih snaga RH iz sastava Protupožarnih Namjenski organiziranih snaga (PP NOS) Hrvatske kopnene vojske (HKoV) OS RH. U gašenju požara sudjeluje i četiri Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane OS RH.

U vojarni „Kralj Zvonimir“ u Kninu u pripravnosti je dodatnih 50 pripadnika OS RH iz sastava PP NOS HKoV-a, koji će se po potrebi uključiti u gašenje požara.

Na terenu je angažirano oko 350 vatrogasaca s makarskog područja.

Pripadnici OS RH uključeni su u PP NOS za pomoć u gašenju požara na području Makarskog primorja u Splitsko-dalmatinskoj županiji sukladno Odluci ministra obrane.

11:58 Turisti su vraćeni u svoje hotele. Više.

11:40 Bura je prestala što će olakšati posao vatrogascima.

11:14 Najbliža kuća udaljena je od požara oko 400 metara. Na terenu su četiri kanadera i zapovjednik vatrogasaca očekuje da će uz kanadere i ekipe na zemlji požar uskoro biti saniran.
"Nikad ne možete biti sigurni jer je u pitanu mlada borova šuma, ali očekujem da ćemo uz kanadere i naše ekipe požar uskoro staviti pod kontrolu", rekao je Indexu zapovjednik vatrogasaca.

11:07 "Nemamo dovoljno ljudi", zavapili su vatrogasci.

10:59 HAK: Zbog požara je za sav promet zatvorena državna cesta DC512 Makarska-Vrgorac. Od 10:45 sati normaliziran je promet Jadranskoj magistrali (DC8) od Makarske do Tučepa, vozi se u oba smjera uz ograničenje brzine

10:50 Kako nam javljaju iz Makarske, stanje nije dobro iako su i kanaderi na terenu. "Nadam se da znaju što rade. Ovo uopće ne izgleda dobro.", kazao je Indexu stanovnik Makarske.

10:20 Ovako izgleda vožnja po gradu.

9:50 U dogovoru s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem, potpredsjednik Vlade zadužen za sustav domovinske sigurnosti i ministar obrane Damir Krstičević obići će požarom zahvaćeno područje oko Makarske, Tučepa i Podgore , danas oko 13.00 sati. 
 
Zbog novonastalih okolnosti i širenja požara, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević donio je odluku da se na požarište kao pomoć uputi i 150 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.
 
Požarište će zajedno s ministrom obrane obići ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić i zapovjednik Operativnog središta brigadni general Krešo Tuškan.

9:40 Hak je izvijestio u 9.40 da je zbog požara za sav promet zatvorena državna cesta DC512 Makarska-Vrgorac. Na Jadranskoj magistrali (DC8) od Makarske do Tučepa, zbog požara, vozi se jednim trakom naizmjence uz regulaciju prometne policije. Vozačima se savjetuje da i dalje koriste obilazni smjer autocestom A1.

TIJEK DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

Očekuje se dolazak zračnih snaga

Sve raspoložive vatrogasne snage su na terenu i bore se sa vatrenom stihijom. U ovim trenucima, vatra gori od Biokova do mora.

Promet je zavoren na Jadranskoj magistrali, kao i prema Vrgorcu.

U 7.30 požar i dalje nije bio pod nadzorom, no situacija je bila puno bolja nego rano ujutro. Zaustavljeno je širenje požara prema Makarskoj i Tučepima, dok se vatra snažno širila prema Biokovu iznad Kotišine.

Uskoro se očekuje dolazak zračnih snaga, a prema riječima vatrogasnog zapovjednika Dražena Glavine, kroz nekoliko sati situacija bi trebala biti pod nadzorom, javlja Radio Makarska Rivijera.

Pročitajte više