Novi vojni napad Izraela na Siriju. Cilj su navodno bile iranske zračne baze

Ilustracija: EPA

IZRAEL je rano u nedjelju gađao ispostave u sirijskoj pokrajini Homs, priopćilo je sirijsko ministarstvo obrane, dok su zapadni obavještajni izvori rekli da je u napadima pogođen niz zračnih baza u središnjoj regiji zemlje, gdje je stacionirano iransko vojno osoblje. Izraelska vojska odbila je komentirati izvješće o najnovijem napadu u Siriji, trećem od četvrtka i dan nakon još jednog napada u petak, u kojem je ubijen časnik iranske Revolucionarne garde, priopćila je garda. 

Dva zapadna obavještajna izvora rekla su da su raketni udari gađali zračnu bazu T4, koja se nalazi zapadno od drevnog grada Palmire, i zračnu luku Al Dabaa u blizini grada Al Qusayr, blizu libanonske granice, gdje se nalazi Hezbollah koji podržava Iran.

Navodno je pet vojnih osoba ozlijeđeno u napadima

Iransko vojno osoblje s borcima libanonskog Hezbollaha stacionirano je u obje zračne luke i postoji snažna proiranska prisutnost u tom području pokrajine Homs, rekli su izvori. Sirijski vojni izvor rekao je državnim medijima da su napadi prouzročili određenu materijalnu štetu i da je pet vojnih osoba ozlijeđeno.

Izrael je godinama izvodio napade na ono što je opisao kao ciljeve povezane s Iranom u Siriji, gdje je utjecaj Teherana porastao otkako je počeo podržavati predsjednika Bashara al-Assada u sukobu koji je počeo 2011. nakon brutalnog razbijanja mirnih prosvjednika.

Pročitajte više