Novi Zakon o radu - duži godišnji odmor i manje prekovremenih sati

U SABORSKU je proceduru upućen prijedlog novog Zakona o radu kojim se smanjuje broj prekovremenih te povećava trajanje godišnjeg odmora.

Iako je prijedlog novog Zakona o radu pred saborskim klupama, tri pitanja su zbog protivljenja sindikata ostala otvorena. Riječ je o odredbama raspoređivanja i preraspodjeli radnog vremena, kojima broj redovnih sati rada u tjednu ostaje do 40, ali se za dva radna sata  (s 10 na osam)smanjuje broj dopuštenih prekovremenih sati.

Zakon i praksa - dva neprijatelja

Odredbama novog zakona poslodavci bi mogli odlučiti da se u jednom tjednu radi i više od 40 radnih sati, dok bi se u drugom tjednu radilo kraće, čime bi prosječan broj sati ostao 40. U pojedinim djelatnostima, kao što je turizam, tjedno radno vrijeme moglo bi se produljiti i na 60 sati, ali samo uz pismenu suglasnost radnika i najviše na četiri mjeseca.

Nadalje, novim se Zakonom o radu predviđa i mogućnost proširenja odredbi kolektivnih ugovora na cjelokupne djelatnosti, piše Jutarnji list. Sindikati ovakve odredbe ne prihvaćaju jer smatraju kako je praksa dovoljno pokazala koliko se (ne) poštivanje zakona lomi na leđima radnika. Ipak sindikati tvrde kako im je Polančec obećao pregovore u siječnju kojim će finalizirati prijedlog zakona.

Zakon u proceduri unatoč protivljenju sindikata

Bez obzira na obećanje Polančeca, Vlada je zbog usklađivanja s pravnom stečevinom Europske Unije ipak odlučila poslati zakon u saborsku proceduru. U obrazloženju su naveli da, ukoliko predstavnici sindikata i poslodavaca do sredine siječnja iduće godine postignu dogovor o spornim pitanjima, će podnijeti amandmane na prijedlog zakona. Ovakav primjer je standard za Hrvatsku, "plati pa se žali".

Manje radimo, više odmaramo

Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec kazao je: "Bez obzira na primjedbe sindikata, uvjeren sam da je novi Zakon o radu bolji od postojećeg". Godišnji odmor, ukoliko se usvoji novi Zakon o radu, trajat će najmanje četiri tjedna umjesto dosadašnjim 18 dana, no Zakonom se mijenja i procedura zbrinjavanja viška zaposlenih, a radnu će knjižicu zamijeniti e-kartice, ali tek po ulasku Hrvatske u EU, piše Jutarnji list.

Predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Ana Knežević, spremna je: "Očekujemo da ćemo postići dogovor o otvorenim pitanjima. Zakon o radu smo uvijek spremni braniti svim dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima. Ako treba ponovo dolazimo na Markov trg".

V.M.

Pročitajte više