Novi Zeland planira zakon kojim bi Google i Meta morali plaćati medijski sadržaj

Ilustracija: EPA

NOVOZELANDSKA vlada najavila je zakon koji će velike tehnološke kompanije poput Googlea i Mete obavezati na plaćanje objavljenog medijskog sadržaja. Zakon će biti oblikovan po uzoru na slične zakone u Australiji i Kanadi, rekao je u nedjelju ministar za medije Willie Jackson, izrazivši nadu da će potaknuti digitalne platforme da s medijima dogovore podjelu prihoda od oglašavanja.

"Novozelandski mediji, posebno male regionalne novine i glasila zajednice, teško uspijevaju sačuvati financijsku održivost u uvjetima selidbe oglašavanja na internet", upozorio je ministar.  "Ključno je da oni koji profitiraju od njihovog informativnog sadržaja za njega i plate", rekao je Jackson.

Očekuje se da će vladajuća laburistička većina u parlamentu usvojiti predloženi zakon. Australija je 2021. uvela zakon koji je vladi dao ovlasti da natjera internetske tvrtke da pregovaraju s medijskim kućama o plaćanju informativnog sadržaja. Revizija koju je prošlog tjedna objavila australska vlada pokazala je da je uglavnom postigao željeni cilj.

Pročitajte više