Novinar Stipe Tomašević i njegova družina osuđeni na ukupno 41 godinu zatvora

ŽUPANIJSKI SUD u Osijeku osudio je danas novinara Stipu Tomaševića (46) iz Sinja i ostatak sedmeročlane kriminalne skupine uhićene u akciji Optičar u siječnju 2008. godine na ukupno 41 godinu zatvora.

Osuđeni su zbog krivotvorenja kartica brojnih banaka s područja Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Švedske, Danske, Japana, Španjolske, Meksika, Njemačke, Švicarske i drugih zemalja kojim su zaradili oko 1.5 milijuna kuna. Osim vremena koje će provesti u zatvoru, skupina je dužna vratiti sav novac koji su otuđili u inkriminirano vrijeme - od srpnja 2007. do dana uhićenja.

Tomašević kao organizator skupine osuđen je na deset godina zatvora i odmah mu je produljen pritvor, Mile Kovačević (34) iz Čepina šest godina i šest mjeseci, Žarko Dujmović (39) iz Vodica šest godina, Darko Korbar (55) iz Tuheljskih Toplica pet godina i šest mjeseci,  Dragan Đaković (51) iz Osijeka dobio je pet godina, Marinko Petrović iz Zagreba četiri godine i šest mjeseci, a 27-godišnji Mladen Konjević iz Zagreba tri godine i šest mjeseci zatvora.

Branio se iskazom da se ubacio "unutra"

Stipe Tomašević je u svom iskazu pred sudom krivotvorene putovnice pronađene u njegovom stanu u Omišu teorijom da je kao istraživački novinar radio na pričama o organiziranom kriminalu pa se kupovinom krivotvorina pokušavao "ubaciti" u tokove organiziranog kriminala.

Na njegovoj adresi, naime, zaplijenjeni su razni dokumenti s njegovom fotografijom i izmišljenim imenima, primjerice putovnice Kraljevine Belgije, Estonije, Bugarske, pomorska knjižica Brazila, pa čak i krivotvoreno uvjerenje za voditelja brodice izdano u Hrvatskoj.

C.D.
Foto: Ilustracija

Pročitajte više