Novinari Glasa Istre zapalili svijeće za svoj list

NOVINARI Glasa Istre su danas zapalili svijeće na pulskoj rivi ispred zgrade lista kako bi obilježili 41. godišnjicu izlaženja tih dnevnih novina.

U priopćenju koje su poslali medijima, novinari Glasa Istre su istaknuli da je list kao dnevnik počeo izlaziti 1. studenoga 1969. godine, ali da je pokrenut još 1943. godine, a njegovi pokretači su bili u partizanima.

"Njihova je želja bila da Glas Istre budu slobodne novine, glas naroda, a mi koji danas radimo u ovim novinama želimo stvarati upravo takav dnevnik, uz punu zaštitu naših radničkih prava, kao i prava javnosti koja su u ovoj djelatnosti usko povezana", istaknula je Jerin i dodala kako novinar koji stvara pod pritiskom otkaza i nezakonitog kršenja svojih prava postaje laka meta za pritiske poslodavca te zbog straha pristaje na cenzuru, interveniranje u tekstove i autocenzuru.

Neslobodan novinar ne može stvarati slobodne novine, što dovodi do pada vjerodostojnosti pred čitateljima, a time i do pada tiraže, a što postaje isprika poslodavcu za nova gaženja prava medijskih radnika", stoji u priopćenju koje je poslao Sindikat novinara Hrvatske i njegova podružnica u Glasu Istre.

Pročitajte više