Novinari traže smjenu Glavnog urednika Slobodne koji ih je "izasrao"

"SKUPILO se nas 50-ak novinari Slobodne i napisali smo Van apel kojin tražimo da redakciju Slobodne ne čupate iz Splita, jer da je ona jedan od nosivih stupi grada. Ka Ajduk, ka Marjan, sveti Duje... I onda se tome apelu pridružilo jedno 130 poznatih ličnosti. Pa je ti apel bija objavljen svugdi, osin u Slobodnu", piše slavni kolumnist Slobodne Dalmacije Ćićo Senjanović u otvorenom pismu Ninoslavu Paviću, šefu Uprave Europapress Holdinga.

>Slobodna Dalmacija: Glavni urednik popljuvao novinare, uzeo 42 mandata

Odgovor na nešto što čitatelji Slobodne nisu imali prilike vidjeti

Senjanović, Damir Šarac, Damir Petranović i Srđan Kaić žale se vrhovnom šefu da je dan nakon apela novinara Slobodne u listu objavljen odgovor na "nešto ča čitaoci nisu imali prilike ni pročitat".

To se odnosi na tekst Glavnog urednika Zorana Krželja, koji piše i o tome kako je Uprava uložila velik novac u Slobodnu Dalmaciju, povećanje plaća, divne prostore u Dugopolju, i "miljun mali stvari koje nemaju veze s onin bitnin, a to je - ne gulite redakciju Slobodne Dalmacije iz Splita!".

"Prvi put okad je svita da je glavni urednik u svoju novinu izasra svoje novinare"

No, čini se da su Krželju više zamjerili dio teksta koji se nije odnosio na Upravu, nego na novinare.

"I to Van nije bilo dosta, pa je glavnome uredniku Slobodne došlo da i on napiše čagod svoga. I onda je on 20. svibnja 2008. u Slobodnu proglasija kretenima, budalama, kampanilistima, komodnima i linčinama sve one koji se protivu ponižavanju Splita. To je prvi put okad je svita da je glavni urednik u svoju novinu izasra svoje novinare", slikovit je Senjanović.

"Uzmite ga sebi u Zagreb, pa neka uveseljava Vas i cili EPH"

U pismu, pod jedan, novinari traže da se "s mista glavnog urednika Slobodne maknete ovoga gospodina koji nije naučija ni osnovne postulate novinarstva. Ali Vas molimo da ga maknete ča dalje, tako da ga naše najmilije oči više nikad ne vidu. Uzmite ga sebi u Zagreb, pa neka uveseljava Vas i cili EPH".

"I čin maknete glavnog urednika, molimo Vas da Slobodnu Dalmaciju hitno prodate nekome ko će prestat ponižavat novinare Slobodne Dalmacije, Split i one kojima je stalo do njega", drugi je njihov zahtjev Ninoslavu Paviću.

Prijava Vijeću časti: vrijeđanje redakcije, zatiranje pluralizma

Spomenuti Petranović, iz Ogranka HND-a Slobodne Dalmacije, Krželja je prijavio danas Novinarskom vijeću časti gdje ga optužuje da je današnjim tekstom u Slobodnoj povrijedio Kodeks časti hrvatskih novinara, a osim toga i "grubo prekršio dobre običaje novinarskog izvještavanja i komentiranja koji kažu da se polemizirati može samo s tezama koje je ista novina već objavila".

Navodi u svojoj prijavi da njegov Glavni urednik vrijeđao članove redakcije koji imaju temeljno ljudsko  pravo na kritiku i izražavanje mišljenja, a sve "pod krinkom prijateljskog obraćanja čitateljima".

Osporavajući pravo novinarima da izraze svoj stav te proglašavajući njihove pobude "najbanalnijom lijenošću, inertnošću, egoizmom i zaštitom osobnoga komoda", navodi Petranović, autor teksta povrijedio je Opća načela Kodeksa koji traži i "uvažavanje pluralizma ideja i nazora".

Nepoštivanje, prikriveno oglašavanje Uprave EPH

Tekstom 'Važno da je slobodna, ma gdje bila', autor Zoran Krželj povrijedio je i čl. 7. Kodeksa koji nalaže da je "pri izvještavanju, a posebno u komentarima i polemičkim tekstovima novinar dužan poštivati etiku javne riječi i kulturu dijaloga te uvažavati dostojanstvo i integritet osobe s kojom polemizira", navodi se u prijavi.

Optužuju Krželja i za prikriveno oglašavanje, jer smatraju da je današnji tekst "Važno da je slobodna, ma gdje bila" zapravo reklamni je oglas Poslodavca,  Europa Press Holdinga, "izravno nadređenog autoru Krželju, ali i novinarima s kojima se tobože polemizira, a zapravo im se prijeti i omalovažava ih se".

Sukob interesa

Krželj je po njima i u izravnom i vidljivom sukobu interesa, s obzirom da tekst "zacijelo ne bi mogao biti plasiran niti u jednoj profesionalno uređenoj novinarskoj rubrici da nije riječ o glavnom uredniku Slobodne Dalmacije.

Zaključuju da zbog svega navedenog, Zoranu Krželju Novinarsko vijeće časti treba izreći sankciju u domeni svoje odgovornosti.

A.B.

Pročitajte više