Slijede li sankcije za Bilića i Ištuk zbog antisemitskog pitanja? Njihov šef traži očitovanje

NAKON antisemitskog ispada u sinoćnjem Pulsu Hrvatske, Index je zatražio komentar i od voditelja emisije Branimira Bilića.

U emisiji se polemiziralo o globalnim prosvjedima protiv bankara, a Ruža Ištuk je, kao novinarka koja sortira što će ići u eter, pročitala  pitanje gledatelja.  "Znaju li uvaženi gosti je li Hitler progonio Židove zato što su bili Židovi, ili zato što su bili bankari?" Bilić kaže da se spreman ispričati svakome koga je gledateljsko pitanje uvrijedilo, iako je i sinoć, tijekom same emisije, reagirao.

"Neka se kolege ne uvrijede, ali Puls Hrvatske je nešto najdemokratskije i najtolerantnije na HTV-u"

"Kad govorimo o Ruži Ištuk, uvjeravam vas da je riječ o ženi i novinarki koja ne bi ni mrava zgazila. Puls Hrvatske je 70-minutna emisija koja ide uživo, nešto najdemokratskije i najtolerantnije što se trenutno može gledati na HTV-u, neka se kolege ne uvrijede. U emisiji nema nikakve cenzure, niti upliva političkih ili gospodarskih subjekata", kazao nam je Bilić.

Odgovorio je i zašto brani odluku Ruže Ištuk da ipak pročita pitanje koje neupitno širi antisemitizam, iako nije trebala. 

"Tko želi vrijeđati i širiti mržnju, ponajprije vrijeđa samog sebe"

"Kako u našoj emisiji zaista nema cenzure, kolegica je mislila da može objaviti sve. No, i ja smatram da je dobro da se i ovo čuje, jer onaj tko želi vrijeđati i širiti mržnju, poput gledatelja koji je postavio to pitanje, ponajprije vrijeđa samoga sebe", izjavio je urednik sinoćnje emisije.

"Puls Hrvatske  se bori upravo za suprotno, protiv svakog totalitarizma: nacizma, fašizma, komunizma.... Poštujemo dostojanstvo i pravo svakog čovjeka", kazao je za Index Bilić, dodavši da je u živoj emisiji uvreda moguća, ali da njegovi novinari rade "maksimalno profesionalno i demokratski". 

Slijede li sankcije?

Kako nam je kazala glasnogovornica HRT-a Dorotea Lazanin Jelenc, v.d. glavnog urednika Informativnog programa Dražen Miočić zatražio je očitovanje novinarke Ruže Ištuk i urednika Branimira Bilića o pitanju koje je pročitano u emisiji nakon čega će odlučiti o eventualnim sankcijama za ovoga dvojca.

Pročitajte više