Novinarka Iva Puljić Šego je nedavno postala Anušićeva posebna savjetnica

Foto: Igor Soban, Igor Kralj/PIXSELL

Novinarka Iva Puljić Šego, koja je godinama radila na N1, nedavno je postala posebna savjetnica ministra obrane Ivana Anušića. Puljić Šego će na tom radnom mjestu biti do kraja Anušićevog mandata.

Prije N1, Puljić Šego bila je novinarka Večernjeg lista te je pratila unutarnju politiku, osobito HDZ. Pitali smo MORH je li bio natječaj za radno mjesto posebnog savjetnika ministra te kolika je plaća novinarke Puljić Šego.

MORH: Posebna savjetnica obavlja posao na određeno vrijeme

Iz MORH-a za Index kažu da se Puljić Šego prijavila na natječaj za posao posebnog savjetnika. Taj natječaj objavljen je 22. studenog 2023. godine i u njemu su navedeni uvjeti navedenog radnog mjesta.

"Kako je temeljem raspisanog Oglasa za imenovanje osobe za obavljanje poslova podrške ministru obrane na određeno vrijeme, a najdulje dok traje mandat ministra obrane, i ispunjenih svih uvjeta iz Oglasa i razgovora, na radno mjesto posebnog savjetnika u Kabinetu ministra imenovana je Iva Puljić Šego.

Riječ je, zapravo, o revolving dooru jer posebni savjetnik/savjetnica poslove obavlja na određeno vrijeme, odnosno prestankom mandata ministra prestaje i posao posebne savjetnice. Osoba na radnom mjestu posebne savjetnice/ka ima pravo na plaću koju čini umnožak koeficijenta 2.619 i osnovice koja se primjenjuje na obračun plaće državnih službenika.

Iako se u Oglasu za posebnog savjetnika/icu navodi pravo povratka na rad kod poslodavca kod kojeg je prije imenovanja za obavljanje poslova podrške ministru bio/la zaposlen/a na neodređeno vrijeme – posebna savjetnica je prethodno radila u privatnom sektoru i to se na nju ne odnosi, niti bi to pravo koristila", odgovorili su nam iz MORH-a.

Osnovica plaća državnih službenika iznosi 947.18 eura, što znači da plaća posebne ministrove savjetnice, iznosi nešto više od 2480 eura.

Pročitajte više