Novinarka koju je premijerkin čuvar bacio na pod: Reagirao je nagonski, kao životinja

"U TRENUTKU dok se premijerka Kosor rukovala s škveranima, našla sam se iza leđa nje i njezinog tjelohranitelja. Htjela sam zaobići tjelohranitelja jer nisam htjela ući u zaštićeni prostor između njega i nje. On se tada naglo okrenuo, zgrabio me za ovratnik i aparat i bacio na pod", prepričala je za Index novinarka Novog lista Sanja Vukčević detalje neugodnog susreta s tjelohraniteljima premijerke Jadranke Kosor jučer u Brodosplitu.

Policija je reagirala sljedeći dan priopćenjem u kojem navodi kako je novinarka Vukčević "prišla s leđa djelatnicima na osiguranju i pokušala se neposredno približiti predsjednici Vlade". U priopćenju koje potpisuje načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec, u tom je trenutku jedan od djelatnika na osiguranju reagirao sukladno pravilima struke i onemogućio neposredno približavanje štićenoj osobi". Dodaju i kako "djelatnik na osiguranju nije znao da se radi o novinarki budući da mu je osoba prilazila s leđa".

"Borovec ne govori istinu!"

"Nije istina to što Borovec govori. Tjelohranitelj je imao vremena shvatiti da sam ja novinarka, jer prethodno smo prošli sve provjere i već smo 15 minuta proveli u šetnji škverom. Uostalom, kada me zgrabio, zgrabio me i za fotoaparat. Nije istina ni to da sam imala namjeru ući u prostor između tjelohranitelja i premijerke niti da sam mu zato prišla s leđa. Ja sam ga samo htjela zaobići kako bih uhvatila trenutak rukovanja premijerke s škveranima. U slučaju da sam prilazila premijerki s leđa, na slici bih imala njezin potiljak, a ja sam je željela slikati iz profila", tvrdi Vukčević te dodaje da je brutalnosti tjelohranitelja postala svjesna tek kada je vidjela fotografije cijelog incidenta.

"U tom trenutku nisam bila niti svjesna što se dogodilo. Taj tjelohranitelj je reagirao nagonski, poput životinje, ne znam što je u njegovoj glavi bilo. On se kasnije opravdavao da nije znao da sam ja novinarka", priča Vukčević. Dodajemo samo da se radi o ženi visine 1,68 centimetara te prosječne tjelesne težine.

Premijerka ju samo pogledala i produžila dalje

No, Vukčević je nakon cijelog incidenta najviše iznenađena reakcijom premijerke Kosor. Zapravo, bolje rečeno, nereakcijom. "Nakon što me tjelohranitelj bacio na pod, ostala sam neko vrijeme sjediti očekujući neku barem reakciju premijerke i bivše kolegice novinarke. No, ona me samo pogledala i produžila dalje. U tom trenutku očekuješ neku ispriku ili bilo što što bi ti vratilo dignitet", kazala nam je Vukčević dodajući da joj se nakon incidenta obratila tek jedna osoba za koju pretpostavlja da je šef premijerkinog tjelesnog osiguranja. "On me pitao jesam li dobro i je li sve u redu. No ni to nije bila isprika", priča Vukčević.

"Ne očekujem nikakvu ispriku, ali očekivala sam barem neku reakcije od premijerke kao od bivše kolegice. Očekivala sam to barem zbog iste profesije, ako zbog ničega drugoga. Jer sutra se ovako nešto može dogoditi nekom drugom kolegi i isprika bi bila dobrodošla", kaže na Vukčević.

Šime Lučin: Premijerka je mogla šarmirati prisutne, ali za to treba imati ono nešto

Da je reakcija  čuvara pretjerana, mišljenja je i SDP-ov Šime Lučin. "Moj je prvi dojam nakon odgledane snimke da, s obzirom da je to bila jedna dnevna situacija te da se premijerka često susreće s novinarima i daje izjave, da je ova reakcija pretjerana. Možda se tu moglo i drugačije reagirati, a ne na način da novinarka završi na podu", kaže Lučin.

Dodaje i kako razumije da su ti dečki istrenirani za ovakve slučajeve te da je tu došlo možda do instinktivnog reagiranja. Međutim, dodaje, iznenađuje ga reakcija Ministarstva iz kojeg se tvrdi kako reakcija nije bila pretjerana. "Trebali su se barem ispričati. Mogli su i reći da nisu pogriješili u postupanju, ali da se ispričavaju novinarki s obzirom kako je to sve završilo. To bi bila primjerena reakcija", mišljenja je Lučin. Dodaje kako je ista stvar i s reakcijom premijerke.

"Premijerka je tu mogla šarmirati prisutne. Pitati je li sve u redu, nasmijati se. Ali za takvu reakciju ipak treba imati ono nešto", kaže Lučin dodajući kako očito tu netko misli da je isprika znak slabosti.

Marijan Kraljević King: Novinare se treba upozoriti što smiju, a što ne smiju raditi

Stručnjak za sigurnost Marijan Kraljević King kazao nam je da je sve pitanje toga kako je tjelohranitelj procijenio stupanj ugroze za zaštićenu osobu te da je njegov dužnosni cilj da bilo koji napad takve vrste spriječi.

"Tjelohranitelj je dužan zaštititi ono područje prema zaštićenoj osobi koje se zove sterilna zona. Ne znam je li dotični tjelohranitelj dobro odradio posao i ne mogu o tome suditi", kaže nam King. Međutim, kao nekadašnji čuvar Josipa Broza Tita dodaje kako je praksa u slučajevima susreta s novinarima obavijestiti novinare o tome što se može, a što se ne može raditi.

Pročitajte više