Novinarka nazvala vlasnika ilegalnog doma za starije, on tražio novac za izjavu

Screenshot: HRT

OPĆINSKI sud u Koprivnici proglasio je krivim Ladislava Sabu, vlasnika nelegalnog doma za starije i nemoćne u Legradu koji je u javnost dospio početkom listopada ove godine zbog zaraze njegovih korisnika koronavirusom. Sabo je novčano kažnjen s 10 tisuća kuna, što je pet puta manje od najveće kazne koja mu je mogla biti izrečena.

HTV doznaje da je kaznu, kao i troškove prekršajnog postupka, platio 6. studenoga, ali ga to, čini se, nije spriječilo da i dalje nastavi s nelegalnim radom.

Naime, načelnik općine Legrad Ivan Sabolić HTV-u je potvrdio da su nedavno intervenirali zbog smrtnog slučaja korisnika doma koji je zbrinut putem mjerodavne službe u općini te su, kaže, i sami povezali da dom očito i dalje radi, bez obzira na pompu koja se stvorila nakon prodora koronavirusa i otkrića da je dom, unatoč zabrani koja je na snazi od 2013. godine, nastavio nelegalno raditi.

"Vlasnika objekta Ladislava Sabu dobili smo na telefon. Smrtni slučaj nije komentirao, a na pitanje smješta li i dalje ljude u svom domu - najprije je odšutio, a zatim pitao tko nam je to rekao. Na odgovor da su tako rekli ljudi u općini kazao je da nema više smještaj za starije. No kad smo ga zamolili za izjavu pred kamerom - rekao je da mu to moramo platiti! Plaćanje smo odbili pa je razgovor završio", objavio je HRT.

Susjedi su za HRT kazali kako dom i dalje radi.

U Zavodu za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije potvrdili su da su intervenirali 6. listopada. Detalje, zbog zaštite privatnosti, nisu otkrili. U Ministarstvu rada čija je inspekcija bila u nadzoru 2. listopada ove godine nemaju novih saznanja o domu u Legradu.

Pročitajte više