Novinarka Puljiz zbog POA-e traži sudsku zaštitu

NOVINARKA Helena Puljiz najavila je danas da će zatražiti redovitu sudsku zaštitu jer smatra da su joj postupcima Protuobavještajne agencije (POA) i djelovanjem Vijeća za civilni nadzor sigurnosnih službi povrijeđena ljudska prava.

Novinarka Puljiz, u priopćenju upućenom preko Hrvatskog novinarskog društva (HND), tvrdi da ne raspolaže podacima o nacionalnoj sigurnosti i da ne djeluje protiv nacionalne sigurnosti te zaključuje kako nije bilo zakonskog osnova da ju djelatnici POA-e zovu na razgovor. Smatra da su joj povrijeđena ljudska prava, pa je radi "osobne sigurnosti" odlučila zatražiti redovitu sudsku zaštitu.

IDS-ov saborski zastupnik i član saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Damira Kajin danas je rekao da u izvješću Vijeća za civilni nadzor sigurnosnih služba stoji da je POA, kao razlog zbog kojih je novinarku pozvala na razgovor, navela da je ona kućni prijatelj obitelji Petrač.

"Ne poznajem Hrvoja Petrača i nikada nisam bila u bilo kakvom kontaktu s imenovanim", kaže u priopćenju novinarka Puljiz i pritom navodi kako je glasnogovornik Vlade Ratko Maček neistinito prikazuje kao osobu koja ima veze s Petračem.

Petrač je zagrebački poduzetnik za kojim je raspisana međunarodna tjeralica zbog umiješanosti u otmicu maloljetnog sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca i kojega neki mediji proteklih godina povezuju s kriminalom.

Puljiz također tvrdi da se nikad nije privatno družila s bivšim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Predsjednika Republike Željkom Bagićem, s kojim je kaže, kontaktirala samo prateći rad predsjednika Stjepana Mesića.

Novinarka smatra da je Vijeće za civilni nadzor sigurnosnih službi povodom njezine predstavke moralo utvrditi je li bilo razloga da je POA pozove na razgovor, a da je POA prethodno trebala zatražiti njezin pristanak na razgovor, što ona, kako kaže, tada nije znala.

Puljiz se sredinom listopada obratila Vijeću za civilni nadzor sigurnosnih službi, navodeći da ju je POA početkom prošlog mjeseca gotovo pet sati ispitivala o jednom bivšem suradniku predsjednika Republike i njenom novinarskom radu. Jučer je nakon sjednice saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost rečeno da POA nije prekršila zakon kada je novinarku pozvala na obavijesni razgovor niti je ona bila prisluškivana. No, budući da Vijeće nije moglo sa sigurnošću utvrditi je li tijekom saslušanja POA prekršila prava novinarke, Odbor je zaključio da će nadzor provesti treća institucija - Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Pročitajte više