Novogodišnja čestitka predsjednika Mesića

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić uputio je danas novogodišnju čestitku svim građanima Republike Hrvatske poželjevši da se u novoj 2004. godini "sve ono za što smo se zalagali i na čemu smo radili" u proteklom razdoblju počne osjećati i u svakodnevnom životu.

"Poštovane građanke i građani Hrvatske, kraj godine je vrijeme svođenja računa, vrijeme analiza, prilika za vrednovanje proteklog razdoblja, ali i vrijeme za planiranje budućnosti.

Dva su događaja obilježila proteklu 2003. godinu. Izbori za Hrvatski sabor u studenom i predaja hrvatske aplikacije za članstvo u Europskoj uniji u veljači", podsjeća predsjednik Mesić, ističući da su "prošli izbori pokazali kako je Hrvatska na dobrom putu".

"Građani, a i političari, prihvaćaju promjenu vlasti kao dio demokratskih procesa u društvu. Demokracija je proces. Demokracija je ciklička promjena stanja. No, u isto vrijeme - demokracija je stabilnost jer upravo spoznaja o promjeni tjera nas - političare -da budemo dobri u onome što radimo - jer ćemo u protivnom biti promijenjeni. U demokraciji političari shvaćaju da su zamjenjivi i da im je zadatak služiti biračima, a ne vladati njima", stoji u čestitki.

Ja sam uvjeren, kaže predsjednik Mesić, da svi oni koji sudjeluju u političkom životu naše zemlje, bili na vlasti ili u opoziciji, i bez obzira na stranačku pripadnost - dijele jednake strateške ciljeve. "Ne moram ih posebno isticati - oni su svima poznati - priključenje Europskoj uniji i NATO savezu."

"Hrvatska je predala molbu za članstvo u Europskoj uniji i pritom se obvezala ispuniti uvjete koji su pred nju stavljeni. Vjerujem kako svi vrlo dobro znamo te uvjete: ispunjenje međunarodno preuzetih obveza, reforma pravosudnog sustava, poštivanje ljudskih i manjinskih prava. Hrvatska si naprosto ne može dopustiti da te obveze ne ispuni, a ja sam duboko uvjeren da će nova hrvatska Vlada nastaviti na tom putu ispunjavanja obveza."

"Ništa novoga neću reći kažem li kako te uvjete ne ispunjavamo samo radi ili samo zbog Europe i međunarodne zajednice. Te uvjete ispunjavamo prvenstveno zbog sebe samih", ističe hrvatski predsjednik.

"U vremenu tranzicije, u razdoblju kada se sve vrijednosti preispituju, stari sustavi prestaju vrijediti, a novi se još nisu uspostavili - život građana nije lak. No, sustav vrijednosti koji proizlazi iz poštivanja uvjeta koje pred nas postavlja Europa, garancija je da će i hrvatski građani živjeti u zemlji gdje se poštiva rad, u kojoj se zakoni primjenjuju na sve jednako, u zemlji u kojoj ćemo druge i drukčije prihvaćati s razumijevanjem."

"Poštovane građanke i građani Hrvatske, želim da se u novoj 2004. godini sve ono za što smo se zalagali i na čemu smo radili u proteklom periodu počne osjećati i u vašoj svakodnevici, da se pozitivni statistički trendovi osjete na vašem standardu, da naše dugo sanjane i konačno otvorene autoceste donesu gospodarski prosperitet svim dijelovima Hrvatske, da svakom građaninu Hrvatske radno mjesto, bolnica, sud, vrtić ili škola budu, za sve jednako, i lako dostupni.

Želim vam puno sreće i zdravlja u nadolazećoj 2004.", stoji na kraju novogodišnje čestitke predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića.

(Hina) pp mć

Pročitajte više