Objavljena presuda kojom je neonacist Bujanec osuđen jer je kokainom plaćao usluge kurvi

Foto: Index/Novosti

LIST Novosti objavio je presudu iz 2014. godine, kojom je neonacist Velimir Bujanec osuđen jer je kokainom plaćao usluge kurvi. To je prvi put da je dotična presuda u cijelosti objavljena u javnosti. Podsjetimo, Bujanec je osuđen jer je kokainom plaćao usluge kurvi, nakon čega se nagodio s tužiteljstvom priznajući da je "drogom morao kupovati ljubav".

>> Predsjednica na božićni domjenak pozvala neonacista Bujanca

U Novostima su se na objavu presude odlučili jer unatoč njoj Bujanca državni vrh i dalje tretira kao uglednika i pozivaju ga na svečane domjenke.

Poziva na smaknuće Mesića u Bujančevoj emisiji

Pozive na svečane domjenke u organizaciji državnog vrha nisu spriječio ni, primjerice, razgovor s umirovljenim generalom HOS-a, Antom Prkačinom koji je u Bujančevoj emisiji javno rekao kako treba smaknuti bivšeg predsjednika Mesića.

"To žgepče treba za uši dovesti na Jelačić plac i javno objesiti", rekao je Prkačin, na što je Bujanec upitao misli li pritom na Mesića.

"Na Mesića", potvrdno je odgovorio Prkačin.

Bujanec je nakon te emisije prijavljen Agenciji za elektroničke medije, ali je svejedno pozvan na predsjedničin božićni domjenak.

Vijeće je pak odlučilo kako ta izjava Ante Prkačina "nije u suprotnosti sa Zakonom o elektroničkim medijima", što su pokušali obrazložiti tvrdnjom kako se "ne može identificirati jasna, nedvosmislena i neposredna namjera poticanja, pogodovanja poticanju i širenje mržnje prema bilo kojoj ranjivoj skupini ili grupi ljudi". Ipak, Vijeće je isti slučaj proslijedilo DORH-u koji tek treba utvrditi je li došlo do kršenja drugih zakona.

Mirjani Rakić uručio šajkaču koja je "pala s četnika dok je silovao Vukovarku"


Novosti podsjećaju i kako je Bujanec prije godinu dana pred istom Agencijom, okružen gomilom istomišljenika koji su urlali "Za dom spremni", tadašnjoj predsjednici Vijeća, uglednoj novinarki Mirjani Rakić, uručio šajkaču.

"Ovu šajkaču mi je dala jedna žena iz Vukovara, pala je s četnika koji ju je silovao, ta me žena zamolila da vam to poklonim", rekao joj je tada, što pak nije spriječilo premijera Plenkovića da lani Bujanca pozove na božićni domjenak.

Treba napomenuti da su i Plenković i vođa oporbe Davor Bernardić uputili svadbene čestitke Velimiru Bujancu.

Zašto je presuda objavljena baš sada?

Novosti su upravo zbog upornog gostoprimstva vladajućih prema neonacistu i osuđeniku koji je kokainom plaćao usluge kurvi odlučile pribaviti i objaviti dotičnu presudu.

Tako su na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu dobili uvod u predmet koji ima oko 1500 stranica, a na koncu kojega su dvojica suokrivljenika, Davor Gašperat i Velimir Ripa, proglašeni krivim jer su "nabavljali tvari koje su propisom proglašene drogom, a koje su namijenjene neovlaštenoj prodaji te su ih neovlašteno prodavali i nudili na prodaju", dok je treći okrivljenik - Bujanec, osuđen jer je "nabavio tvari koje su propisom proglašene drogom koje su namijenjene neovlaštenom stavljanju u promet i na drugi način ih neovlašteno stavio u promet te drugome omogućio trošenje tvari koje su propisom proglašene drogom i stavio mu na raspolaganje prostor radi njezinog korištenja".

Bujanec je kupovao seks kokainom


Bujanec je uhićen 2013. godine, ali su prije uhićenja provedene "posebne dokazne radnje" pri kojima su snimani njegovi telefonski razgovori te su tajno praćenje neke osobe. Među ostalima, praćeni su Davor Gašparet i Sanela Metović, upravo zbog sumnje u neovlaštenu proizvodnju i promet drogama.

Bujanec je osuđen jer je prilikom susreta sa spomenutom Sanelom Metović od lipnja do listopada "u najmanje pet navrata koji su se odvijali jednom mjesečno u hotelskoj sobi hotela Vila Tina, gdje mu je ona uz novčanu naknadnu pružala seksualne usluge, davao joj da konzumira po jedan gram droge kokain", ali i jer je u rujnu 2013. godine, na njezino traženje, pribavio veće količine raznih vrsta droga "u cilju da na takav način plati seksualne usluge".

Snimani su i razgovori između Velimira Ripe i Bujanca koji od njega u više navrata naručuje i kupuje drogu.

Transakcija kokaina za seksualne usluge odrađena je početkom listopada 2013. Snimani su i razgovori između Velimira Ripe i Bujanca koji od njega u više navrata naručuje i kupuje drogu. Osmog studenoga, navodi se u presudi, Ripa je Bujancu za 400 kuna prodao 0,86 grama kokaina. Par dana kasnije, Bujanec je legitimiran u svojem automobilu i na upit policije dragovoljno je izručio paketić s 0,9 grama kokaina. Uhićen je i stavljen u istražni zatvor od 11. studenoga do 17. prosinca. Presuda iz 2014. u slučaju Bujanca pravomoćna je od dana donošenja jer je priznao krivnju i odrekao se žalbe.

Gašparetu i Ripi izrečene su kazne od 11, odnosno 10 mjeseci zatvora, i još po toliko uvjetno s rokom kušnje od četiri godine, a Bujancu uvjetna kazna od 10 mjeseci zatvora, s rokom kušnje od tri godine, pišu Novosti.

Ipak, pozvan je na inauguraciju predsjednice

Ipak, samo godinu dana nakon presude, bio je uzvanik u VIP loži na inauguraciji Kolinde Grabar-Kitarović. Podsjetimo, predsjednica je upravo u Bujančevoj emisiji objavila svoju kandidaturu za predsjednicu RH.

Novosti podsjećaju i kako se Bujanec u mlađim danima fotografirao u nacističkoj uniformi, razbijao spomen-ploče borcima NOB-a, spaljivao Feral Tribune i Arkzin, prijetio smrću predstavnicima srpske manjine i aktivistima, a podsjećaju i kako je Bujanec ove godine proglašen krivim za klevetanje Ranka Ostojića za što mu je dosuđena kazna od 22 tisuće kuna.

Cijelu presudu možete pročitati ovdje:

Presuda_Bujanec by Portal Novosti on Scribd

Pročitajte više