Novozelandska ministrica na sastanku u Kini izrazila zabrinutost zbog Tajvana

Foto: EPA

Ministrica vanjskih poslova Novog Zelanda izrazila je tijekom sastanka sa svojim kineskim kolegom ozbiljnu zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava u Kini i rastućih napetosti s Tajvanom.

Ministrica Nanaia Mahuta, koja je tijekom tjedna razgovarala s kineskim ministrom vanjskih poslova Qin Gangom, izrazila je "ozbiljnu zabrinutost zbog stanja ljudskih prava u Xinjiangu i pogoršanja prava i sloboda u Hong Kongu", navodi se u priopćenju novozelandske diplomacije objavljenom u subotu.

Mahuta je također izrazila zabrinutost zbog razvoja situacije u Južnom kineskom moru, naveo je isti izvor.

Ministrica tijekom ovotjednog posjeta Kini izrazila zabrinutost u slučaju kineskog slanja oružja Rusiji

Ministrica vanjskih poslova posjetila je ovaj tjedan Kinu, u koju nijedan ministar vanjskih poslova Novog Zelanda nije putovao od 2018.

Tom prigodom razgovaralo se i o odnosima između Kine i Rusije, a ministrica Mahuta je rekla da bi Novi Zeland "bio zabrinut u slučaju kineskog pružanja smrtonosnu pomoć kao podrške ruskom ilegalnom ratu", misleći na pomoć u oružju.

Wellington je prethodno prozvao Kinu, koja je novozelandski najvažniji trgovinski partner, u vezi s izvješćima o obračunu s ujgurskom manjinom u kineskoj regiji Xinjiang (na sjeverozapadu zemlje).

Novi Zeland optužio Kinu da želi povećati vojnu prisutnost na Pacifiku

Novi Zeland je, zajedno s Washingtonom, također optužio Peking da želi povećati svoju vojnu prisutnost na Pacifiku. U Tajvanu živi 23.5 milijuna ljudi koji su pod stalnom prijetnjom invazije iz Pekinga koji otok smatra dijelom svog teritorija kojeg će jednog dana ponovno osvojiti, ako treba i silom.

Peking je posljednjih godina intenzivirao pokazivanje sile pod predsjednikom Xi Jinpingom, a ruska invazija na Ukrajinu pojačala je strahove u Tajvanu da bi Peking mogao postupiti na sličan način.

Ministrica Mahuta izrazila je nadu kineskoj strani da će njezino putovanje obilježiti nastavak razgovora na visokoj razini između dviju država, navodeći mogući posjet novog novozelandskog premijera Chrisa Hipkinsa.

Također je prenijela interes svoje zemlje za "mirnu, stabilnu i otpornu pacifičku regiju".

Pročitajte više