Novi Zeland: Možda nećemo dovesti kući tijelo našeg vojnika koji se borio u Ukrajini

Foto: EPA

PREMIJERKA Novog Zelanda, Jacinda Ardern, priznala je da tijelo novozelandskog vojnika koji je poginuo braneći Ukrajinu možda nikada neće biti vraćeno kući.

Vojnik Dominic Abelen (28) bio je na neplaćenom dopustu kada je otputovao u Ukrajinu kako bi se pridružio obrani te zemlje. Nije o tome obavijestio nikoga, pa čak ni svoju obitelj.

Ministrica vanjskih poslova, Nanaia Mahuta, naglasila je da Novi Zeland tretira slučaj Abelena kao građanina, a ne kao vojnika, piše The Guardian.

"To je ratna zona. Nemamo ljude na terenu"

"Pitanje je hoćemo li uopće moći doći na to područje Ukrajine. To je ratna zona. Nemamo ljude na terenu. Nemamo konzularnu podršku na terenu. Jako nam je teško nešto napraviti u ovom trenutku. Međutim, to ne znači da ne tražimo što više informacija", kazala je Ardern.

Ardern je odbila odgovoriti na mnoga pitanja o smrti vojnika; uključujući gdje je Abelen umro, gdje je njegovo tijelo i je li ono u posjedu Rusa. Izvješća lokalnih medija sugeriraju da je Abelen poginuo dok je pokušavao ponovno zauzeti rovove u istočnoj regiji Donbas.

Pročitajte više