Novu naknadu za struju plaćat ćemo najmanje do 2020. godine

Foto: 123rf

DO KRAJA godine računi za struju u prosjeku bi mogli biti veći za 30 kuna. Zbog obveza prema Europskoj Uniji, povećat će se iznos naknade za poticanje obnovljivih izvora energije.

> Novi udar na građane: Opet rastu računi za struju, i nastavit će rasti

Umjesto dosadašnjih 3 i pol lipe, potrošači će gospodarstvo poticati s gotovo 5 i pol lipa po potrošenom kilovatsatu. To znači i rast računa za potrošnju električne energije. Stručnjaci procjenjuju da bi naknada u idućim godinama mogla narasti na čak 12 i pol lipa po potrošenom kilovat satu.

Prema procjenama cijeli ovaj proces trebao bi ukupno trajati između 12 i 14 godina. Dakle očekuje se da će građani naknadu plaćati najmanje do 2020. godine i to pod uvjetom da se u tom razdoblju ispoštuju obveze preuzete od EU.

"Naknadu za obnovljive izvore energije plaćaju svi građani. Međutim, ta naknada nije velika u odnosu na ono što građani mogu kada bi postavili svoje obnovljive izvore energije", kazao je za Novu TV Ljubomir Majdandžić, jedan od najiskusnijih malih domaćih proizvođača koji je među prvima donio solarne kolektore u Hrvatsku.

"Do 2020. godine, zahvaljujući velikim hidroelektranama RH može ispuniti svoju obvezu od 20 posto udjela u obnovljivim izvorima energije i u potrošnji električne energije, međutim u tih 20 posto ispod 5 posto je vjetar,sunce i biomasa. I mi možemo kazati da nismo iskoristili komparativnu prednost u pogledu naših resursa obnovljivih izvora energije. Bilo bi dobro da to iskoristimo", kazao je.
 

Pročitajte više