Nuklearka opet tema spora Zagreba i Ljubljane

NUKLEARKA Krško opet se našla u žiži pozornosti slovenske javnosti nakon informacije da je Hrvatska pred međunarodnu arbitražu za gospodarske sporove u Washingtonu postavila zahtjev da se riješi spor oko duga za neisporučenu struju.

Eles-gen, slovenske tvrtke u čijem je vlasništvu polovica nuklearke, još nije obaviještena o pokretanju arbitražnog postupka koji je potvrdilo i slovensko ministarstvo vanjskih poslova. Direktor Eles-gena Martin Novšak rekao je da će informaciju proučiti kad je dobiju.

On je za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV izjavio u nedjelju da nije iznenađen interesom Hrvatske da dođe do 31 milijuna eura koliki je po nekim informacijama dug prema hrvatskom suvlasniku za neisporučenu struju od lipnja 2002. do travnja 2003. godine. Ali, istaknuo je, "začuđen je metodom" kako se do njega želi doći.

Slično je reagirao i slovenski ministar gospodarstva Andrej Vizjak koji kaže da se u četvrtak sa hrvatskim kolegom Brankom Vukelićem na susretu obrtničkih komora dviju država dogovorio da će slovenska strana hrvatskoj vladi dati ponudu da se spor oko spomenutih sredstava riješi bez arbitraže i u dogovoru.

Nekadašnji slovenski ministar za okoliš i prostor Janez Kopač koji je u vrijeme ponovnog uključenja HEP-a u dalekovode iz Krškoga bio zadužen i za energetiku tvrdi da je Hrvatskoj za spomenuto razdoblje bila ponuđena struja iz nuklearke, ali da se ona na to nije odazvala. Kopač tvrdi da je Hrvatska u to vrijeme radije kupovala jeftiniju električnu energiju iz Slovačke.

Neki slovenski mediji pretpostavljaju da je u pozadini spora možda i inzistiranje Slovenija da hrvatski Sabor donese zakon o fondu za razgradnju zajedničke nuklearke.

O tome je, navode mediji, vjerojatno bilo riječi i na spomenutom sastanku ministara Vizjaka i Vukelića. Slovenska strana je, kako ističu, prije izjavljivala da se nadzorni odbor nuklearke ne može sastati ako se spomenuti zakon ne donese i ne osnuje službeni fond za razgradnju nuklearke, kakvog ima i Slovenija, unatoč jamstvima Hrvatske da su sredstva za razgradnju osigurana i da se u Hrvatskoj isto tako izdvajaju.

Foto:

Pročitajte više